5. Rood alarm

Titel in originele taal: Rouge total
ISBN-nummer: 9067-93270-1
Eerste druk: 1988
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Henry Sheridan, vader van de vermoorde president William Sheridan was een oude man en de voorbije gebeurtenissen hebben hem gekraakt. Hij sterft en zijn begrafenis wordt bevolkt door heel wat bekende mensen waaronder zijn jongste zoon Senator Wally Sheridan, Generaal Carrington, Admiraal Heidegger en Calvin Wax, de adviseur van de huidige president Joseph Galbrain.
Plots gaan de poppen aan het dansen wanneer een onbekende man het vuur opent op Wally. De Senator en tevens presidentskandidaat bij de volgende verkiezingen wordt geraakt en afgevoerd door de geheime dienst. Ook de schutter wordt overmeesterd maar die wordt op zijn beurt door een sluipschutter uitgeschakeld. Ondertussen komt het nieuws dat Wally geluk heeft gehad en dat de kogels alle vitale lichaamsdelen hebben gemist.

Henry Sheridan, Generaal Carrington en Admiraal Heidegger waren ervan overtuigd dat hun land op het punt staat om slachtoffer te worden van een staatsgreep. Ze vertellen Kolonel Amos dat ze quasi zeker zijn dat deze staatsgreep zal gebeuren tijdens de grote militaire manoeuvres die geboekt staan als "Rood Alarm". Enkel Ross Tanner kan deze coup voorkomen als hij op tijd gevonden wordt.

Ondertussen zit Ross Tanner nog steeds in het oerwoud aan de Centraal-Amerikaanse kust in het gezelschap van Luitenant Jones en Sergeant Barnowsky. Ze hebben visser gevonden die hen met een bootje naar het eerste dorp zal brengen, ze verliezen zo kostbare tijd want operatie "Rood Alarm" staat in de startblokken en de teerlingen zijn aan het rollen. Heidegger en Carrington worden gearresteerd op verdenking van hoogverraad zodat ze de staatsgreep niet kunnen tegenwerken. Het wordt hierdoor duidelijk dat de organisatie achter de moord op de president wel degelijk tot in de hoogste kringen is kunnen doordringen. Maar wie heeft zoveel macht om deze mannen te laten arresteren? President Galbrain?

Nadat ons drietal het dorp heeft bereikt stelen ze er een auto om dieper in het binnenland te raken. Ze hebben echter niet genoeg benzine om de stad te bereiken en rijden naar een nabijgelegen bananenplantage. De eigenaar Markies Armand de Préseau heeft namelijk een privé vliegtuig én landingsbaan. Ze kunnen de man overtuigen om hen ongezien terug naar Amerika te brengen. Terwijl het vliegtuig in de lucht is krijgt Carrington in zijn cel bezoek van Calvin Wax en generaal Standwell. Met vervalste documenten schuiven ze hem de moord op de president in de schoenen. Carrington heeft begrepen dat Wax en Standwell hooggeplaatste leden van het geheime genootschap zijn maar zijn handen zijn letterlijk gebonden en kan enkel toekijken hoe "Rood Alarm" zal uitgevoerd worden.

Terug op Amerikaanse bodem koopt Tanner een auto waarmee ze naar een safehouse van Carrington rijden. Als ze binnengaan zit Kolonel Amos hen op te wachten. Hij vertelt hen van de arrestaties en stelt voor om op bezoek te gaan bij Senator Sheridan en hem te vertellen hoe de vork in de steel zit. Rood Alarm is reeds gestart en president Galbrain is reeds in de SSH1 bunker van waaruit hij de oefeningen zal overzien. Volgens het protocol waarin Rood Alarm een oorlogssituatie simuleert wordt de veiligheid van de president door het leger overgenomen. Als hij geen deel uitmaakt van de bende is ook het leven van Galbrain in gevaar. Tijdens de lockdown in SSH1 is Senator Sheridan de enige die de basis zou kunnen binnen raken en in het gezelschap van Amos, Betty en XIII raken ze voorbij de controlepost. Hun geluk is van korte duur want Kolonel McCall staat hen op te wachten om hen te arresteren. Dit was echter te voorzien en Betty smijt enkele rookbommen waardoor XIII kan ontkomen. Ook Jones die als chauffeur van de Senator doorging is nog op vrije voeten in de garage en zal verkleed als verpleegster proberen de rest van haar team te bereiken.

President Galbrain wordt intussen geconfronteerd met de ware opzet van de oefening wanneer hij naar zijn kantoor wordt gebracht. Daar zit Kolonel McCall, gewapend tegenover de vastgebonden Sheridan, Amos en Betty. McCall installeert een bom in het kantoor en iedereen is ten dode opgeschreven. Terwijl McCall hen in het oog houdt via de aangrenzende videokamer kan XIII hem verrassen. Er worden schoten gelost waarbij Jones wordt getroffen en McCall moet het onderspit delven. Als de bom afgaat denkt Wax dat hij gewonnen heeft en kondigt de noodtoestand af. Maar dan komt de verrassing voor Wax. De president leeft nog. XIII heeft ze op tijd in veiligheid kunnen brengen en de president beveelt de onmiddellijke aanhouding van Wax en Standwell maar als Wax laat zien dat hij slechts nummer II is pleegt hij zelfmoord door op een cyanide capsule te bijten.