7. De nacht van 3 augustus

Titel in originele taal: La nuit du 3 août
ISBN-nummer: 9067-93315-5
Eerste druk: 1990
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Nu XIII eindelijk zijn echte naam weet heeft hij in Greenfalls zijn verleden kunnen construeren. Het verhaal is echter minder mooi dan hij gehoopt had. Het verhaal begint als hij nog een kleine jongen is en samen met zijn vader in het stadje komen wonen. Jasons vader vindt werk bij de lokale krant waar hij de assistent wordt van Zacharias Hattaway. De man heeft al snel door dat Jonathan Fly een uitstekend journalist is en eigenlijk onder zijn niveau werkt. Hattaway doet zelf wat onderzoek en ontdekt zo dat Jasons vader een bekend journalist is uit de grote stad en op de vlucht is omdat hij kritische artikels schreef over een familie die volgens hem onterecht werd veroordeeld voor spionage. zijn echte naam Jonathan Mac Lane.

XIII komt er eveneens achter dat zijn vader voor zijn ideeën werd vermoord. Hattaway was getuige van het drama. Jonathan werd door de plaatselijke afdeling van de Ku Klux Klan opgepakt en opgehangen. De gemaskerde racisten stonden onder leiding van Rigby, bijgestaan door sheriff Quinn. Zijn lijk werd daarna in zijn huis gelegd dat werd platgebrand om alle sporen uit te wissen. Hattaway durfde zijn verhaal niet naar buiten te brengen en ontfermde zich een tijdje over Jason. Tot de jongen in het systeem van de staat terecht kwam en ondergebracht werd in een weeshuis. Hattaway schreef een bekentenis over de gebeurtenissen en die bekentenis werd door XIII gevonden. Begrijpelijk dus dat Rigby er alles aan zal doen om XIII en Majoor Jones uit de weg te ruimen. Een klopjacht wordt georganiseerd in de besneeuwde bergen.

Terwijl de inwoners van Greenfalls in de bergen op zoek zijn naar het koppel hebben ze zich verschanst in het appartement van Judith Warner. Daar kunnen ze Dave Rigby overtuigen dat zijn vader een schoft is. Ze gaan naar het huis van Hattaway waar XIII hoopt dat de oude blinde man zijn verhaal zal doen in het bijzijn van Dwight Rigby. In de confrontatie die volgt schiet Rigby Senior zijn zoon neer waarna hij ook XIII wil neerschieten. Hij hield echter geen rekening met de oude Hattaway die met een jachtgeweer in de richting van Dwigt Hattaway vuur en doodschiet. Als dan Kolonel Amos opdaagt is het pleit snel beslecht en worden alle schuldigen gearresteerd. Ook de Mangoest krijgt eindelijk de handboeien om.