4. Spads

Titel in originele taal: Spads
ISBN-nummer: 978-9067-93247-9
Eerste druk: 1987
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Wanneer XIII in Southbourg wordt gearresteerd voor de moord op zijn vader en oom en de poging tot moord op zijn stiefmoeder Felicity Brown is het lot hem niet gunstig gezind. Hij wordt veroordeeld tot levenslange opsluiting in de zwaar bewaakte gevangenis van Plain Rock waar hij tussen de moordenaars en psychopaten zijn dagen zal doorbrengen. Hij wordt gelukkig geholpen door Generaal Carrington die Luitenant Jones naar de gevangenis stuurt met een plan om hem te bevrijden. Het lukt en ze geven XIII een nieuwe identiteit.

Onder de naam Ross Tanner wordt XIII ondergebracht bij een elite eenheid van het leger. De Spads. Deze eenheid werd nog opgericht door Carrington en het was dus niet moeilijk om hem daar ongemerkt te droppen. Veel vrienden maakt hij er niet en heeft het moeilijk met het opvolgen van bevelen. Hij raakt echter geïnteresseerd door een vrouwelijke Sergeant genaamd Betty Barnowsky wanneer ze hem zegt dat hij op Steve Rowland lijkt. Ze gelooft niet dat Rowland dood is omdat ze hem na zijn vermeende dood nog heeft gezien in het gezelschap van Kolonel MacCall, de leider van hun eenheid.

Ondertussen heeft Kolonel Amos door dat Ross Tanner eigenlijk XIII is en ondergedoken zit bij de Spads. Luitenant Jones moet nu snel handel om XIII weg te halen met de eenheid. Ondertussen heeft MacCall niet stil gezeten en weet dat Tanner vragen is beginnen stellen rond Rowland. Hij wil Betty en XIII uit de weg ruimen maar gelukkig is Jones op tijd om de meubelen te redden. Ze slaat MacCall neer en met hun drietjes vluchten ze met een klaarstaande helicopter. Het was echter de bedoeling van McCall dat ze met de heli zouden vluchten want al snel blijkt dat het toestel geen benzine heeft om de bewoonde wereld te bereiken. Ze storten neer maar gelukkig kunnen ze tijdig springen en komen terecht op een klein eiland. Nu is het enkel nog wachten op MacCall die de job komt afmaken of op Carrington die hen komt redden.