3. Alle tranen van de hel

Titel in originele taal: Toutes les larmes de l'enfer
ISBN-nummer: 9067-93211-6
Eerste druk: 1986
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Na de moord op zijn vader en zijn oom wordt Steve Rowland gearresteerd en veroordeeld tot levenslange opsluiting in de gevangenis van Plain Rock. Daar wordt hij door dokter Johanssen behandeld voor zijn geheugenverlies. Hiervoor gebruikt de dokter nog steeds electroshocks tot ongenoegen van zijn assistent dokter Berger. Het leven in de gevangenis is onmenselijk en XIII wordt omringd door gekken en massamoordenaars. Niet echt de omgeving waar je vrolijk wordt.

Ondertussen heeft ook Kolonel Amos niet stil gezeten. Hij heeft nauw samengewerkt met dokter Johanssen en samen hebben ze vastgesteld dat Rowland high-tech plastische chirurgie heeft ondergaan en dus niet is wie hij beweert te zijn. Rowland is echter nog steeds het enige aanknopingspunt dat ze hebben in verband met de moord op President Sheridan en dus moeten ze ervoor zorgen dat de man spreekt. Het is immers van levensbelang dat ze de bende die achter de moord zit oprollen. Gezien ze Rowland, die ze vanaf nu XIII noemen, moeten identificeren vraagt Amos aan generaal Carrington om een lijst van militairen die aan het signalement van Rowland beantwoorden. Immers, de training die Rowland genoten heeft kunnen enkel van binnen de militaire wereld komen. De naam die naar boven komt is die van Ross Tanner, een agent van de Federale contra-spionage dienst die spoorloos verdwenen is.

Carrington gelooft Amos niet op zijn woord en stuurt Luitenant Jones in het geheim naar Plain Rock met slechts één opdracht: Rowland laten ontsnappen. Jones veinst een zelfmoordpoging en wekt zo het vertrouwen van dokter Berger die haar meeneemt naar de ziekenboeg van de gevangenis. Nu ze binnen de muren van de instelling is kan ze een plan bedenken om XIII te bevrijden. Helaas kon ze niet voorzien dat Rowland zelf een ontsnapping heeft voorbereid. Steve ontsnapt via de riolering maar moet Billy, zijn celgenoot meenemen. Als deze doordraait en de bewakers alarmeerd mislukt het plan. XIII is als de dood voor zijn verdere verblijf want hij weet dat de Mangoest iemand betaald heeft om hem te vermoorden. Snel moet hij niet wachten want wat blijkt. Dokter Berger werd betaald om hem om te brengen. Hij wil XIII een spuitje geven waardoor het zal lijken alsof hij een gewone hartstilstand heeft gekregen. Gelukkig komt Jones op tijd tussen. Nu moeten ze enkel nog een middel vinden om de gevangenis te verlaten.

Tijdens zijn ontsnapping werd Billy dodelijk gewond en werd er een ambulance gebeld om hem naar een echt ziekenhuis over te brengen. Via deze ambulance kunnen Jones en Rowland ontsnappen en met de hele politiemacht op de hielen slagen ze er in om een klaarstaande TAV-8A VTOL jet te bereiken en zo uit de handen van justitie te blijven. Nu kan hij herstellen op de privé ranch van Carrington en krijgt hij zijn nieuwe identiteit: Ross Tanner