9. Voor Maria

Titel in originele taal: Pour Maria
ISBN-nummer: 9067-93326-0
Eerste druk: 1992
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Ondertussen kennen we de levensloop van Jason Mac Lane alias XIII. Hij was het die het volledige samenzwering tegen president Sheridan heeft kunnen blootleggen met aan de top nummer II, Calvin Wax, de adviseur van de huidige president. Nummer I was niemand minder dan de broer van de vermoorde president Sheridan maar daar kan Jason niets tegen beginnen. Om wat uit te blazen van de laatste avonturen zoekt hij en Jones wat vakantie in San Miguel bij Markies Armand en zijn geliefde Betty. Ze hebben het geweldig naar hun zin en samen mijmeren ze over de zes jaar die een gat in het geheugen heeft gelaten. Jason verdween van de aardbodem en toen hij zes jaar later weer boven water kwam kende hij zo goed als alle gevechtstechnieken en kon hij vloeiend Spaans. Wat is er in die zes jaar gebeurd?

Hun gedachten worden verstoord wanneer Jason plots een telefoontje krijgt. Het is een man die zich Padre Jacinto noemt en die beweert informatie te hebben over zijn verleden en over zijn vrouw. Jason gaat in op de uitdaging en samen met Jones rijdt hij de volgende dag naar de plaats van afspraak. Hij ontmoet er Padre Jacinto die hem weet te zeggen dat ze elkaar in het verleden reeds hebben ontmoet. Meer zelfs het is de priester die XIII in het echt heeft verbonden met de mooie Maria Isabel de los Santos, dochter van de voormalige president van Costa Verde. De vrouw verblijft nu in de dodencel van de zwaar beveiligde gevangenis van Roca Negre. Jacinto vraagt XIII om de identiteit van ene Karl Meredith aan te nemen en geeft hem de nodige papieren om ongestoord naar Costa Verde te kunnen reizen. Daar zal Jorge, de broer van Maria contact met hem opnemen. Voor ze uit elkaar gaan stelt de priester dat enkel El Cascador de vrouw kan redden. Is hij El Cascador?

Hoe dan ook, even later zit hij op het vliegtuig Costa Verde waarin hij verneemt dat er in het kleine landje een burgeroorlog woedt tussen de getrouwen van de ex-president de los Santos en Generaal Ortiz die stevig in het zadel zit en met harde hand regeert. Wanneer hij landt wordt hij, of beter gezegd Karl Meredith, verwelkomt door een militair die de opdracht heeft gekregen om hem naar het paleis te brengen. 's Avonds wordt hij uitgenodigd op een receptie waar hij de Generaal voor het eerst ontmoet. De generaal zegt verheugd te zijn dat hij en zijn ondergeschikte Kolonel Peralta gaan samenwerken om de rebellen voor eens en altijd het zwijgen op te leggen. XIII heeft geen idee waarover de man het heeft maar speelt het verhaal mee. Zijn gedachten worden onderbroken wanneer hij wordt aangesproken door professor Simmel, de man waarmee hij op het vliegtuig een gesprek had. De man geeft hem meer inzicht in het leven in Costa Verde. Hij vertelt hoe Padre Jacinto en een Iers avonturier die zich El Cascador liet noemen trouw waren aan de los Santos. De bevolking was er dan ook het hart van in toen El Cascador gevangen genomen en geëxecuteerd werd. Zijn vrouw en dochter van de president moet waarschijnlijk hetzelfde lot ondergaan nu ook zij werd opgepakt.

Lang heeft XIII niet om na te denken want plots duikt Felicity Brown op voor zijn neus. Zij heeft de naam aangenomen van Felicidad Moreno en blijkt nu de officiële maîtresse van de generaal-president te zijn. Mannen die haar het hof maken worden door de president onmiddellijk naar Roca Negra verbannen. Zijn eerste doel is om Jorge, alias Angel, te spreken. Moeilijk is dat niet want wanneer XIII terug naar het hotel gaat wordt hij overmeesterd door enkele guerrilla's. Hun leider is niemand minder dan Angel. Hij kan enkele vragen beantwoorden.
Omdat zijn vader een socialistisch beleid voerde werd hij aanzien als vijand van de Amerikanen. De CIA bracht Ortiz in het zadel en zijn vader werd vermoord. Hijzelf en zijn zuster konden vluchten naar Cuba waar Castro hen met open armen ontving. Ze kregen er een opleiding in de guerrillaschool van Sierra Maestra. Daar leerden ze de Ier El Cascador kennen. Maria viel als een blok voor hem en kon hem overtuigen om aan hun zijde te komen meevechten in Costa Verde. Nu willen ze iedereen doen geloven dat El Cascador helemaal niet dood is en dat hij leeft in de persoon van XIII. Enkel Maria kan bevestigen of XIII wel degelijk El Cascador is maar daarvoor moet ze uit de gevangenis gehaald worden. Een onmogelijke opdracht, tenzij ze haar leven kunnen ruilen voor dat van een ander... Felicidad Moreno.

XIII kan als Karl Meredith vrij rondlopen in het paleis en zo in contact komen met Felicity. Hij schakelt een bewaker en met een buitgemaakt pistool kan hij de vrouw dwingen om mee te gaan naar de haven waar hij afgesproken heeft met Joaquin, een mannetje van Angel. Helaas loopt het allemaal mis. De Kolonel had al van in het begin door dat XIII niet was wie hij beweerde en staat hen op te wachten. XIII is met open ogen in de val gelopen en is nu eveneens op weg naar de beruchte Roca Negra.

Opgemerkt:

  • Adrian van Horn, de grote baas van Minerco krijgt van de tekenaar wel een heel herkenbaar gelaat. Herkennen we hier immers niet de gelaatstrekken van Jean van Hamme.