6. Het dossier Jason Fly

Titel in originele taal: Le dossier Jason Fly
ISBN-nummer: 9067-93298-1
Eerste druk: 1990
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Jean Van Hamme

Nu eindelijk duidelijk is dat Jason Fly de ware identiteit is achter XIII wil hij meer dan ooit zijn verleden kennen. Hij gaat te raden bij een psycholoog die hem vertelt dat zijn vorm van amnesie enkel kan opgelost worden wanneer hij terug in contact komt met zijn jeugd. Uit het dossier dat Generaal Carrington over hem had weet hij enkele dingen over zichzelf. Hij is opgegroeid in Greenfalls, een klein stadje in het noorden. Zijn vader Jonathan was werkzaam bij de lokale krant en kwam om het leven bij een woningbrand toen Jason elf was. Zijn moeder stierf in het kraambed. De school waar Jason studeerde bestaat niet meer en de universiteit waar hij afstudeerde heeft geen dossiers meer. Wel weten ze dat er tussen zijn rekrutering om XIII te worden en het verlaten van de universiteit zes jaar lagen die nergens beschreven stonden. Zes jaar waarin hij fysieke training onderging en Spaans leerde spreken. Er zit dus maar één ding op. XIII moet terug naar Greenfalls om zijn jeugd te zien achterhalen. Hij neemt afscheid van Jones, die nog steeds herstellende is van haar schotwonde, en onder de naam van John Flemming gaat hij naar het stadje van zijn jeugd.

XIII neemt zijn onderkomen in het enige hotel van de stad en maakt er kennis met de lokale bevolking. Dave Rigby, een ruggengraatloze journalist en huidige eigenaar van de lokale krant en de ravissante apotheker Judith Warner. De vader van Dave, Dwight Rigby is steenrijk en bezit bijna alles in en rond de stad. Hij is een klootzak maar heeft heel veel invloed zoals XIII zal ontdekken. XIII geeft zich uit als schrijver die onderzoek doet voor een nieuw boek. In het archief van de krant leest hij dat een oud medewerker van zijn vader nog steeds leeft. Hij gaat naar Zacharias Hattaway die ondertussen blind is. Hattaway herkent in XIII onmiddellijk het jongentje van elf die Jason toen was. Jason vertelt de man zijn verhaal maar alvorens de oude journalist iets over Jason of Jonathan kan vertellen komt de Sheriff binnen. Sheriff Quinn komt regelmatig bij de man langs en vraagt Jason om te vertrekken. De oude man heeft namelijk zijn rust nodig. XIII dringt niet aan en zegt snel terug te komen. Buiten vertelt de sheriff dat de oude Zeke een beetje dement aan het worden is en dat hij niet teveel waarde aan diens verhaal moet hechten.

Om zijn gedachten wat te verzetten gaat XIII skiën met Judith. Het landschap is prachtig en samen vinden ze wat rust in een afgelegen jachthut waar ze de nacht doorbrengen. XIII weet niet dat ondertussen Majoor Jones hem tracht te bereiken. Ze werd immers het slachtoffer van een aanslag door de Mangoest en zijn handlanger Kern en kon slechts ternauwernood ontsnappen. De Mangoest en Kern hebben eveneens een bezoek gebracht aan de psychiater van XIII en hebben zo zijn spoor naar Greenfalls gevonden. XIII weet dus niet in welk groot gevaar hij verkeerd en dus moet Jones eveneens naar het stadje reizen. De aanwezigheid van XIII of beter Flemming is ook Dwight Rigby niet ontgaan. Omdat Flemming vragen begon te stellen over Jason en Jonathan Fly gingen er bij hem alarmbellen af. Blijkbaar zou de oude Rigby iets te maken hebben met de dood van Jonathan Fly en hij draagt Murdoch, de eigenaar van het hotel, op om in XIII kamer wat rond te neuzen nu hij afwezig is. Murdoch kon echter niet weten dat Kern ondertussen een bom heeft geplaatst op de kamer van XIII en zorgt er zo voor dat de kamer van XIII wordt opgeblazen. Murdoch laat hierbij het leven en de ontploffing is zo hevig dat ze een enorme lawine veroorzaakt die het stadje in complete isolatie brengt. Ook Jones wordt door de lawine bedolven maar ze werd door een gelukkig toeval door een hulpsheriff gevonden en naar het hospitaal gebracht.

Nu de kamer van XIII in de lucht is gevlogen heeft de sheriff een goede reden om hem te arresteren en onderzoek te doen naar Flemming. Kern wordt als getuige ondervraagd en als de hulpsheriff binnenkomt met de mededeling dat hij een mooie zwarte vrouw heeft gevonden en naar het hospitaal heeft gebracht weet Kern over wie het gaat. Hij moet Jones uit de weg ruimen. Jones is ondertussen bijgekomen en wil ze onmiddellijk op zoek naar haar vriend. Als ze voorbij een kamer komt hoort ze een oude man de naam "Jason" stamelen. De man is zwaar gedrogeerd en buiten de naam "Jason" zegt hij enkel "de derde trede". Vooraleer ze iets kan vragen komt de dokter binnen die haar terug naar haar kamer brengt. Daar wacht hen echter een verrassing wanneer Kern en opwacht. De man aarzelt niet en schiet de dokter neer. Jones kan hiervan profiteren om de man aan te vallen en te doden. Dave Rigby die haar wou komen interviewen is hiervan getuige en vreest dat ook hij eraan zal gaan. Als Jones hem vertelt dat ze op zoek is naar Flemming vertelt Rigby haar dat hij in de cel zit voor de bomaanslag. Dus vraagt Jones om de politie erbij te halen zodat ook zijn gearresteerd kan worden. Rigby gaat onmiddellijk naar Sheriff Quinn die bij zijn vader zit en die het gezelschap hebben gekregen van de Mangoest. De valsaard heeft van zijn papieren van de Federale inlichtingendienst hen een verhaaltje op de mouw gespeld als zou Flemming een gevaarlijke moordenaar zijn. Wanneer hij hoort dat ook Jones is opgedoken vreest hij het ergste en inderdaad, als ze in het kantoor van de Sheriff aankomen zijn zowel XIII als Jones verdwenen. Met de sneeuwscooter die ze gestolen hebben komen ze echter niet ver en Dwight Rigby looft een beloning uit aan iedereen die hen kan opsporen.