9. De XF-108 Rapier

Titel in originele taal: Le vol du Rapier
ISBN-nummer: 978-9031-44026-9
Eerste druk: December 2022
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: André Le Bras
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Voor een onbekende reden raakt vlucht C-124, een militair transport met enkele vooraanstaande wetenschappers van de radar en verdwijnt spoorloos. Zeven jaar later riskeert een spion in Wenen zijn leven om enkele foto's door te spelen aan de Amerikaanse inlichtingendienst. Als men de foto's onderzoekt tonen ze een Russische atoombasis met aangrenzend gevangenenkamp waarop men duidelijk generaal Burt Montgomery kan zien. De generaal was een atoomdeskundige en één van de inzittende van vlucht C-124. Het lijkt er dus op dat de vlucht zeven jaar geleden in de handen van de Russen is gevallen en dat de inzittenden gedwongen worden om voor hen te werken.
De Amerikanen moeten dit onderzoeken en geven Buck de opdracht om meer informatie te verzamelen. Buck denkt dat de XF-108 Rapier, het nieuwstee Mach-3 toestel ideaal is om een verkenningsvlucht boven het gebied uit te voeren. De president keurt het plan goed en samen vertrekken ze naar de Britse basis Biggin Hill van waaruit de operatie zal worden geleid. Buck zal samen met zijn navigator Mike Nicolls in de Rapier vliegen terwijl Tumbler en Sonny ondersteuning zullen bieden in hun Crusaders een ondersteunende rol krijgen.

In afwachting van de start van hun operatie besluit Sonny om een stapje in de wereld te zetten en wat te gaan drinken in een plaatselijk café en Sonny zou Sonny niet zijn als er geen problemen van zouden komen. Hij maakt er kennis met Moira McTavish een mooie blondine die het aan de stok heeft met Angus, een reus van Schot. Er zijn verschillende aanwezigen nodig om de man in bedwang te houden en Sonny en Moira profiteren van de wanorde om de plaat te poetsen. Moira nodigt Sonny uit bij haar thuis om nog wat te drinken en wanneer hij de volgende ochtend terug op de basis komt is hij natuurlijk weer smoorverliefd en wil hij zich verloven. Tumbler kan het verhaal maar moeilijk geloven en waarschuwt zijn collega dat ze wel eens een agente van de KGB zou kunnen zijn.

Na een week wachten is het eindelijk zo ver en kan de missie beginnen. De F-8 Crusaders en de XF-108 vliegen eerst naar Uppsala in Zweden om van daaruit de raid op Rusland in te zetten. Het is de bedoeling dat Sonny en Tumb de Russen afleiden terwijl Buck over hun hoofden ongezien kan verder vliegen naar het doelwit. En hoewel ze door de radar worden opgepikt maakt hun snelheid hun quasi onkwetsbaar maar de Russen zijn niet van plan om hen vrije baan te geven en zetten de nieuwste raketten tegen hen in waardoor ze meer brandstof moeten verbruiken dan voorzien. De opdracht is hoe dan ook volbracht en wanneer de foto's ontwikkeld worden is de uitkomst bevestigd. Ze hebben de inzittenden van C-124 gevonden. Op één van de foto's is ook Sam Shepherd te zien. Sam was één van zijn beste vrienden en het feit dat zijn vriend in gevangenschap heeft gezien knaagt aan hem. Hij wil zijn oversten overtuigen om een reddingsmissie te ondernemen.

Terug in Biggin Hill zoekt Sonny onmiddellijk Moira op en groot is zijn verbazing als ze hem ten huwelijk vraagt. Ze wil met hem naar Schotland gaan om te trouwen en dat komt Sonny goed uit want ze moeten Biggin Hill verlaten en een onderkomen zoeken in Fraserburgh, een verlaten basis in Noordoost Schotland. Terwijl het team op de terugkeer van Buck zit te wachten wil Sonny zijn vrije tijd doorbrengen met zijn verloofde in een kasteel nabij Fraserburgh. Het kasteel werd door Fergus, de oom van Moira, afgehuurd om hun huwelijk in te laten doorgaan. Fergus lijkt een welgestelde man maar is eigenlijk een spion van de KGB. Hij had Moira en Angus ingehuurd om Sonny naar het kasteel te brengen. Eens hij er is wordt hij overmeesterd en krijgt hij Pentothal toegediend. Moira en Angus worden als getuigen uit de weg geruimd. De Britse SAS had hen echter reeds in de gaten en vallen het kasteel binnen. De Russen kunnen ontkomen maar het lijkt erop dat Sonny de moorden heeft gepleegd. Het ziet er niet goed uit voor hem, zeker niet omdat ze niet weten welke geheimen hij zou prijsgegeven hebben.

Net nu Buck groen licht gekregen heeft voor de reddingsmissie moeten ze hem missen. Het plan bestaat erin om met een C-130 op te stijgen vanaf de Forrestal en omdat het toestel niet veel lengte nodig heeft om te landen en op te stijgen proberen ze zo hun vrienden in het kamp te bevrijden. Maar kan de missie doorgaan nu Sonny alles verklapt zou kunnen hebben.