54. Een schaduw in de nacht

Titel in originele taal: La nuit du spectre
ISBN-nummer: 978-9031-43393-3
Eerste druk: 2015
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Gil Formosa
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Na jaren van stilte duikt aartsvijand Lady X weer op. Ditmaal in dienst van Kokuryu-Kai, een machtige Japanse organisatie met aan het hoofd Junichiro Yamasaki. De organisatie heeft tot doel om het machtige Japanse Keizerrijk van welleer te doen herrijzen en heeft daar schijnbaar onbeperkte middelen voor.
Yamasaki Industries heeft in het grootste geheim een stealth jachtvliegtuig ontwikkeld en gebruikt dit om Japan en China in een oorlog te krijgen. Tijdens de nacht heeft Lady X met de TX60, bijgenaamd Spectre, het prototype van het jachtvliegtuig een Japanse patrouille uit de lucht geschoten boven de Senkaku eilanden. Deze eilandengroep maakt is al decennia onderwerp van onenigheid tussen beide landen en wanneer de piloten net voordat ze worden neergeschoten in de TX-60 een Chinees jachtvliegtuig herkennen, gaan de poppen aan het dansen.

Amerika dat een verdedigingsverdrag heeft met Japan wordt gevraagd om te bemiddelen in het conflict en de USS Ronald Reagan met aan boord: Buck Danny, Tumb en Sonny Tucson stoomt op volle snelheid naar de regio. Hun opdracht is tweeledig. Beide landen van een oorlog behoeden en van de gelegenheid gebruik maken om het Chinese vliegdekschip, de "Liaoning" van naderbij te bekijken. Omdat de situatie voor buitenstaanders niet altijd correct te interpreteren is krijgt de Ronald Reagan een verbindingsofficier van Japan toe gewezen.

Het Amerikaanse vliegdekschip voert onmiddellijk patrouilles uit boven de Senkaku eilanden maar als snel wordt één van de vliegtuigen, gevlogen door Tumb, neergehaald door de Spectre van Lady X. Niemand heeft iets gezien, enkel de RQ-47B "Turtle", een nieuw type drone bestuurd door Sonny, heeft de stealth kunnen zien op zijn instrumenten. Buck krijgt het vermoeden dat iemand de twee landen tegen elkaar aan het opzetten is en om dit te bewijzen wil hij de vijand uit zijn tent lokken. Hij vliegt op grote hoogte in een F-22 Raptor terwijl zijn maten een net spannen in de lucht. Als de stealth dan opduikt kan hij met zijn Raptor, die eveneens stealth is, de vijand volgen naar zijn basis. Helaas wordt hij door de TX-60 gezien en neergeschoten door middel van een raket die langs achter kon afgevuurd worden. Hij is nu meer dan ooit overtuigd van zijn gelijk. Net voordat hij neergeschoten werd zag hij de TX-60 afbuigen naar Japan en dus moet de schuldige in dat land gezocht worden. Verbindingsofficier Keiji Nishiwa wordt ingeschakeld en het geluk wil dat diens zuster Suki voor de Japanse geheime dienst, belast met het onderzoek naar Kikuryo-Kai, werkt. Keiji, Buck en Sonny trekken ze naar Osaka waar Suki op hen wacht om een onaangekondigd bezoek te brengen aan de villa van Yamasaki.

Die avond nog klimmen ze over de omheining van het huis en zijn getuige van een gesprek tussen Yamasaki en Lady X. Eindelijk is duidelijk wie er achter de recente gebeurtenissen zit. Ze vernemen dat in eerste fase de organisatie van Lady X op een oorlog aast tussen de Verenigde Staten en China helaas strooit Sonny roet in het eten wanneer hij iedereen laat vatten dankzij zijn zoveelste stommiteit. Ze kunnen ontsnappen en zetten de achtervolging op Lady X in maar deze kan ontkomen met het prototype en laat zelfs de gehele geheime basis in de lucht vliegen om zicht van alle bewijzen te ontdoen.