10. Testpiloten

Titel in originele taal: Pilote d'essai
ISBN-nummer: 9031-40058-0
Eerste druk: 1953
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Victor Hubinon
Scenarist: Jean-Michel Charlier

Nu Buck en zijn vrienden niet meer in dienst zijn onderzoeken ze wat hun toekomst zal brengen. Ze willen een lijnvliegtuig kopen en samen een vliegtuigmaatschappij oprichten. Hun toekomst ziet er rooskleurig uit maar Sonny zou Sonny niet zijn als hij roet in het eten zou storten. Hij verstoort ongewild het publieke leven in de stad en als hij dreigt opgesloten te worden belt hij Generaal Morton. De generaal wil hem helpen maar dan moet Sonny terug dienst nemen in zijn nieuw eskader. Het eskader van de dood. Een verzameling van piloten die het voorrecht hebben om de nieuwste toestellen voor het Amerikaanse leger te testen. Hij stemt met tegenzin toe want hij beseft dat hij zijn vrienden in de steek laat.

Generaal Morton nodigd de mannen uit op de basis in Springfield om het Buck en Tumb een rondleiding te geven en hun de nieuwste jets te laten zien. Als Ze zien hoe de piloten prutswerk afleveren voelen ze zich geroepen om ook terug dienst te nemen. Samen zullen ze zich dus terug in dienst van hun land stellen. Helaas zullen ze snel ondervinden dat hun werk niet zonder gevaar is. Sonny verongelukt bijna tijdens het testen van de nieuwe schietstoelen en Tumb overkomt quasi hetzelfde wanneer een raket aan zijn toestel blijft hangen tijdens een schietoefening. Zijn toestel spat uit elkaar maar gelukkig kon de piloot zichzelf redden met de schietstoel. Dan is het de beurt aan Danny. Hij moet een nieuw type motor testen dat de jets sneller en zuiniger zou kunnen doen vliegen. Zo'n motor zou onschatbaar kunnen zijn voor de Air Force

Caffery, de ontwerper van de motor neemt contact op met Buck en vertelt hem dat de motor zijn laatste cent heeft verorberd en enkel positieve testen kunnen de man van de ondergang redden. Buck beloofd zijn testen neutraal uit te voeren en als de machine echt zo goed is als men beweert heeft hij niets te vrezen. Net voordat Buck wil starten met het nieuwe toestel krijgt hij een telefoontje met een waarschuwing. Vlieg niet boven de 18.000 voet!
Back doet het af als een grap en zonder er nog aandacht aan te schenken stijgt hij de volgende dat onbezorgd op. Helaas voor hem blijft de waarschuwing echt. Bij het passeren van het hoogteplafond breekt zijn koepel uit elkaar en duikt het vliegtuig naar beneden. Gelukkig wordt Buck net voor de crash uit het toestel geworpen waardoor hij in een meertje terecht komt en de val overleeft.

Voor Caffery is het echter het ongeval te veel want het Amerikaanse leger schrapt alle verdere testen. De man is geruïneerd.
Buck beseft dat dit oneerlijk zou zijn tegenover de man en laat de generaal weten dat er sabotage in het spel is. Buck vraagt aan zijn vrienden om Caffery naar hem te brengen zodat ze samen aan een nieuw toestel kunnen werken. Als de mannen bij de ingenieur aankloppen zijn de saboteurs bezig om de man te molesteren. Sonny en Tumb komen tussen en op het politiebureau worden de mannen en hun leider geidentificeerd als gevaarlijke spionnen. Nu er hun niets meer in de weg staat werken ze samen aan een nieuw toestel om de legerleiding te kunnen overtuigen van de motor. Buck besluit om een knalprestatie neer te zetten door met het toestel van hun basis in Anchorage in Alaska tot op de Noordpool te vliegen. Vanzelfsprekend wordt de test een geweldig succes en is de reputatie van Caffery gered.