5. Operatie Ijzeren Gordijn

Titel in originele taal: Operation Rideau de fer
ISBN-nummer: 978-9031-43636-1
Eerste druk: Augustus 2018
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Jean-Michel Arroyo
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Dit verhaal brengt ons terug naar de jaren '60 waarbij de koude oorlog op zijn hoogtepunt zit. Sinds de bouw van de Berlijnse muur is de spanning tussen Rusland en het westen te snijden. Om die reden worden Buck en zijn vrienden naar Rammstein gestuurd waar ze moeten meehelpen aan het permanent beveildigen van het westerse luchtruim. Tijdens één van de missies loopt het echter mis. Sonny verliest het contact met de toren en komt daardoor onbewust in het Russische luchtruim waardoor hij beschoten wordt. Hij kan de aanval niet afslaan en stort neer aan de verkeerde kant van de grens. De CIA wordt ingeschakeld om met de Russen te onderhandelen mocht dit nodig blijken maar voorlopig is Sonny op zichzelf aangewezen.

Hij vindt een schuilplaats waar hij zijn kleren wat kan drogen maar moet improviseren wanneer er twee leden van de Volkspolitzei opdagen. Hij kan ze overmeesteren en via de radio van hun auto kan hij contact opnemen met Rammstein waarna zijn vrienden onmiddellijk een reddingsaktie opzetten. Ze vliegen met een éénmotorig toestel over de grens naar een afgesproken plek. Hoewel ze Sonny makkelijk kunnen vinden krijgen ze dadelijk het Oost-Duitse leger op hun dak. Hoewel Sonny zwaar onderkoeld is kan het trio veilig terugkeren naar hun basis.

Ondertussen is ook Langley druk bezig. Ze ondervragen een overloper, maar niet zomaar een overloper. Het is professor Jarmolenko. Hij is een van de ingenieurs die werkte aan de prototypes van de Tsybin R-020 supersonische bommenwerper. Deze bommenwerper zou het evenwicht tussen de Verenigde Staten en Rusland sterk verstoren. Zijn vlucht voor het Communisme is dus een opsteker voor de Amerikanen, zeker wanneer hij de plannen van de Tsybin R-020 in zijn bezit heeft. Ze nemen hem mee naar California waar ze hem voorstellen om mee te werken aan het nieuwste Amerikaanse toestel. Op de basis van Burbank ontmoeten we een oude bekende. Slim Holden is er de belangrijkste testpiloot en ziet het helemaal niet zitten om met Professor Jarmolenko samen te werken aan een topgeheim vliegtuig.

Wanneer Werner Schmitzer, een dubbelspion werkzaam bij de Stasi in Berlijn denkt dat hij ontdekt is, neemt hij contact op met de CIA waarbij hij beloofd de plannen van de Tsybin te overhandigen. Dit is het signaal waarop Langley zat te wachten. Ze weten nu dat Jarmolenko niet eerlijk is en besluiten om hem om de tuin te leiden.

Buck en zijn companen worden naar Berlijn geroepen waar ze gevraagd worden om in opdracht van de CIA Schmitzer te ontzetten en terug naar het westen te brengen. Ze beramen een plan om nog diezelfde nacht onder de dekking van de dichte mist met een helikopter naar de andere kant van het Ijzeren gordijn te vliegen om de spion op te halen. Het plan mislukt en de spion wordt neergeschoten. Hij kan wel nog de microfilm aan Sonny overhandigen maar sterft in de heli. Ze werden verraden en hun Sikorsky wordt zwaar onder vuur genomen. Het is uitgesloten dat ze nog ongedeerd terug raken en dus besluit Buck om het toestel in de andere richting te sturen. Ze kunnen landen maar krijgen nu bijna het hele Communistisch leger achter hun aan.