2. De zoon van de zwarte Viking

Titel in originele taal: Le fils du Viking noir
ISBN-nummer: 978-9031-44076-4
Eerste druk: Mei 2023
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Giuseppe De Luca
Scenarist: Yann

De oorlog in de pacific is in volle gang wanneer Buck in een Hellcat verwikkeld raakt met enkele Japanse vliegtuigen. Vanop een torpedoboot kunnen de opvarenden zien hoe de logge Grumman F4F erin slaagt om drie Jappen uit de lucht te knallen vooraleer hij zelf geraakt wordt. Ze zien hoe de piloot zichzelf kan redden en in het water terecht komt. De mannen van de torpedoboot aarzelen niet en varen uit om hun landgenoot op te pikken. Als Buck opgevist is vragen ze via de radio een Catalina aan om Buck terug naar zijn basis te vliegen. Aan boord van het watervliegtuig vind hij een blik motorolie van een oud merk dat hij doet terugdenken aan zijn jeugd.

Als jonge knaap was Buck gefascineerd door het Gilmore Flying Circus. Scott Gilmore en zijn twee dochters hadden vijf vliegtuigen en voerden allerlei stunts uit in de lucht voor Hollywood films en het brede publiek. Scott heeft problemen om zijn vliegtuigen in de lucht te houden en omdat Buck's vader een heel goede mekanieker is wordt hem een baan aangeboden bij het circus. Als Gilda Gilmore het familiebedrijf de rug toekeert stelt Buck voor om haar de vervangen in ruil voor wat vlieglessen. Zijn mijmeringen brengen ook slechte gedachten naar boven. Bij Gilmore hoort hij dat zijn vader een Duitser genaamd Walther Daneman is. Walther immigreerde na de oorlog naar Amerika en liet zijn naam verandering in Danny. Tijdens de eerste wereldoorlog zou Walther piloot geweest zijn voor de Duitse luftwaffe en zou ook geschoten hebben op weerloze mensen op de grond. Het verleden van Buck's vader wordt weer actueel wanneer hij en zijn escadron de opdracht krijgen om een vlucht te onderscheppen waarmee de Japanse admiraal Yamamoto zijn troepen wil bezoeken. Ze moeten niet alleen de vliegtuigen uit de lucht knallen maar ook het vuur openen op eventuele parachutes. Een opdracht die de piloten onwaardig vinden.

Buck denkt terug aan die tijd bij het Flying Circus en zijn gedachten dwalen vooral af naar de mooie Moira op wie hij verliefd was. Moira stelde hem echter voor de keuze, de liefde voor haar of de liefde voor het vliegen. Buck vond het een onmogelijke keuze en Moira wou hem nooit meer zien om haar gebroken hart niet nodeloos te laten afzien. Hij heeft geen tijd gekregen om de liefde te beantwoorden want enkele dagen later sloeg het noodlot toe. Tijdens een show crashed het vliegtuig van Scott en gaat op in de vlammen. Moira wil haar vader uit de vlammenzee redden maar loopt hierbij zo ernstige brandwonden op dat ook zij het niet overleefd. Zijn vader wordt zelfs heel even beschuldigd van sabotage maar door gebrek aan bewijzen weer vrijgelaten. Het ongeval blijft helaas als een stigma op Walther plakken waardoor hij nergens meer werk vindt en als een gebroken man door het leven moet.
Nu enkele jaren later heeft Buck uit eerbetoon zijn toestel "Moira" gedoopt en is hij onderweg om de slager van Pearl Harbor uit de lucht te knallen. De missie is een succes en voor het eerst sinds lange tijd kan hij terug naar huis om zijn moeder en kleine broertje te bezoeken. Na een hartelijk weerzien overhandigt zijn moeder hem een brief van zijn vader. De brief werd op het einde van zijn leven geschreven en geeft een inkijk in het verleden van zijn vader.