8. Het adelaarsnest

Titel in originele taal: Le repaire de l'aigle
ISBN-nummer: 978-9031-43946-1
Eerste druk: 8 december 2021
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: André Le Bras
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

Nu Tumbler is vermist en Sonny is neergestort in de bergen van Argentinië gaan Buck en Beate Akerman, de agente van de Mossad, op zoek naar hun vrienden. Ze doen zich voor als de jonggehuwden John en Maureen Smith die een avontuurlijke trektocht maken in Argentinië. Ze hopen zo een spoor te vinden dat hen naar hun vrienden zal leiden. Hun eerste spoor leidt hen naar het stadje Ciudad Verde waar na de oorlog veel Duitsers zijn komen wonen. Ze nemen hun intrek in een hotelletje waar ze tijdens het avondmaal kennismaken met Jean Le Royer, een Franse archeoloog die in de buurt aan het werk is. Hij nodigt het jonge koppel uit om de volgende ochtend een kijkje te komen nemen op zijn archeologische site waar hij hen vertelt over een gevaarlijke dievenbende die in de regio actief zijn. Voor Buck en Beate het signaal om de bandieten op te zoeken. Zij weten misschien meer over Sonny en Tumb. De bandieten zijn niet opgewassen tegen Buck en zijn gezellin waardoor ze de mannen snel aan de praat krijgen. Met de nieuwe informatie die ze verkrijgen gaat het koppel weer op weg en ontdekken moeiteloos de geheime basis.

Gebruik makend van de nacht slaan ze twee schildwachten neer en stelen hun uniform waardoor ze de basis onopgemerkt kunnen betreden. Ze schrikken zich een hoedje wanner ze in een hangar enkele oude Horten HO-229 staan. Hoewel deze toestellen in de oorlog revolutionair waren hebben ze nooit dienst gedaan en zijn ze ondertussen hopeloos verouderd. Ze staan vol bewondering te kijken naar de kisten wanneer hun aanwezigheid werd opgemerkt. Ze kunnen niet meer weg en staan dan oog in oog met Generaal Kammler die blijkbaar op de hoogte was van hun komst. Hij stelt ze zelfs voor aan hun nieuwe Führer, de dood gewaande Martin Bohrman, gewezen rechterhand van Adolf Hitler. Hij vertelt hen dat de nazi's aan het eind van de oorlog werkten aan een project rond anti-zwaartekracht aandrijving in Polen en toen de Russen oprukten zijn ze gevlucht naar Argentinië om het project verder te zetten in de hoop zo het vierde rijk te doen ontstaan. Met die nieuwe informatie in het achterhoofd worden Buck en Beate weggevoerd en in dezelfde cel opgesloten al hun vrienden. Het weerzien in hartelijk maar nu ook Buck gevangen is genomen lijkt alle hoop op redding verloren.

Op de vraag waarom ze in leven worden gehouden krijgen ze ook snel antwoord. De Duitsers kampen immers met een tekort aan ervaren piloten en ze willen het leven van hun mensen niet riskeren. Vandaar dat Buck en de zijnen worden gedwongen om de Horten te testen. Al snel blijken de toestellen fenomenaal maar Buck vindt heel wat problemen tijdens zijn testvluchten en besluit natuurlijk om niet al deze problemen kenbaar te maken en zo een stok achter de deur te houden. Wanneer Tumbler na zijn testvlucht zich zit om te kleden overhoort hij een gesprek tussen Kammler en Bohrman. De USS Valley Forge stoomt op naar Argentinië en Bohrman wil het vliegdekschip vernietigen. Het is dus van absoluut belang dat het viertal een ontsnappingspoging moet wagen om dit te voorkomen. 's Nachts is de bewaking op z'n zwakst en proberen ze het. Ze overmeesteren twee bewakers en kunnen ongezien tot in de wapenkamper geraken. Nu ze gewapend zijn ontvluchten Tumb en Sonny via een geheime gang de basis in de hoop dat ze het vliegtuig van de dievenbende kunnen stelen en naar hun carrier kunnen vliegen om ze te verwittigen van het naderend onheil. Buck en Beate proberen op hun beurt de geparkeerde Horten te vernietigen met behulp van een vlammenwerper. Wanneer Tumb en Sonny de hand kunnen leggen op het vliegtuig en met moeite over de toppen van de Andes kunnen vliegen is deel één van het plan alvast geslaagd. Ze kunnen de Admiraal verwittigen en de task force wordt in de hoogste staat van paraatheid gebracht. In de geheime basis hebben Buck en Beate minder geluk. Ze worden terug opgepakt en konden niet alle toestellen vernietigen. Bohrman geeft het bevel om onmiddellijk uit te rukken richting de Valley Forge. Uur-U is aangebroken. Buck en Beate kunnen alleen nog maar hopen dat hun vrienden geslaagd zijn in hun deel van het plan wanneer ze plots schoten horen en bevrijdt worden uit hun vochtige cel. Hun redder is niemand minder dan Jean le Royer die eigenlijk een spion is van de Russische geheime dienst. Als niet veel later er ook nog eens special forces worden gedropt is het game over voor de Duitsers. Bohrman kan helaas ontsnappen maar de basis wordt volledig vernietigd. Buck besluit om de laatste Horten te gebruiken om zijn vrienden bij te staan in de verdediging van de Valley Forge. Het is nodig want de Grumman F9F Panthers van de Amerikanen zijn niet opgewassen tegen de vliegende vleugels. Ze kunnen dan ook niet voorkomen dat het vliegdekschip geraakt wordt door een torpedo maar gelukkig richt het tuig niet te veel schade aan. Buck komt net op tijd om de overgebleven Horten aan te vallen en te vernietigen waardoor alle gevaar gebleken is. Ze hebben zelfs de hand kunnen leggen op de technologie maar het feit dat Bohrman en enkele Nazi's die achter de schermen werkten de dans konden ontspringen is een smet op de goede afloop.

Opgemerkt:

  • De Horten HO-226, heeft echt bestaan. De straaljager werd ontwikkeld door Nazi-Duitsland tussen 1943 en 1945. Er werden slechts twee prototypes gebouwd waarvan er één is neergestort. Een derde onafgewerkt toestel werd door de Amerikanen in beslag genomen.