56. Vostok antwoordt niet meer

Titel in originele taal: Vostok ne repond plus
ISBN-nummer: 978-9031-43657-6
Eerste druk: December 2018
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Gil Formosa
Scenarist: Frédéric Zumbiehl

We treffen onze vrienden op een vliegdekschip nabij de Antarctische kust. Aan boord zijn enkele F-35B vliegtuigen die de mogelijkheid hebben om verticaal te landen en op te stijgen, zogenaamde VTOL's. De Marine heeft aan Buck en zijn maten gevraagd om de toestellen te testen in deze koude onherbergzame streek. Ze moeten de vliegtuigen over de Pool loodsen om dan te landen op het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle. Meer dan 3.000 km verder maakt Lady X zich eveneens klaar om met een groep huurlingen naar de Zuidpool te vertrekken

De Amerikanen maken een eerste bevooradingstop op de poolbasis van Amundsen-Scott en maken er kennis met een prachtige blonde dame luisterend naar de naam Natalya Shemyova. Zij is op het poolstation om het leven diep in het ijs te onderzoeken en Buck valt als een blok voor haar charmes. Veel tijd voor romantiek is er niet want Natalya's reisgezel Viktor Tokov is een norse man die haar duidelijk maakt dat ze de volgende dag reeds naar Vostok zullen vertrekken.
De volgende ochtend willen onze drie vrienden ook verder vliegen maar door een technisch defect kan enkel Tumb opstijgen. Sonny en Buck moeten nog een dag langer blijven maar die nacht, terwijl hun toestellen worden hersteld, ontvangt de basis een noodoproep vanuit Vostok. De poolstad waar Natalya en Viktor Tokov enkel uren eerder naar toe gevlogen zijn. Noch Buck noch de directeur van de basis vertrouwen het zaakje en de volgende ochtend vliegen Buck en Sonny in hun ondertussen herstelde kisten ter hulp.

In Vostok vinden ze een basis die in lichterlaaien staat. Er is geen levende ziel meer te bespeuren en Buck en Sonny besluiten om de sporen van een snowcat te volgen. Tijdens hun vlucht krijgen ze radarcontact met een vliegtuig zonder transponder. Sonny verbreekt de formatie om te gaan kijken en al snel ziet hij een C-130 van X-Airlines. Sonny vliegt naar de achterzijde van het toestel waarvan de laadruimte open staat en wordt dan van nabij onder vuur genomen. Zijn onbewapende F-35B stort neer en Lady-X beseft dat ook haar vliegtuig ontdekt is en dat ze op een ander plan moet overgaan. Ze landt het toestel om samen met haar team op snowscooters verder te trekken over het land.

Buck heeft ondertussen de snowcat ingehaald en wanneer hij laag overvliegt ziet hij hoe Natalya neergeschoten wordt door Tokov. Hij wil helpen maar dan verschijnen plots de sneeuwscooters van Lady X op het toneel en die nemen zonder aarzelen de F-35 van Buck onder vuur. Hoewel Buck onbewapend is kan hij zijn belagers afschrikken door met zijn verticale reactor boven hen te vliegen. Ze vluchten weg als hazen en laten Natalya voor dood achter. Buck kan nu onbezorgd landen om haar te redden, maar hoe?

Ondertussen is ook een team van de DIA via de USS Ronald Reagan aangekomen in Vostok. Majoor Tumbler is er in opdracht van de Admiraal ook bij. Getooid in bio-pakken gaan ze op zoek naar overlevenden. Ze vinden één man maar die werd aan een zeer aggressief virus bloodgesteld en sterft voor hun ogen. Om de verspreiding tegen te gaan worden gebouwen en doden in brand gestoken. Enkele honderden kilometers verder heeft Buck zijn F-35B ingeruild voor de snowcat en probeert hij over land een basis te bereiken zodat hij Natalya in veiligheid kan brengen. Het toeval wil dat ook Sonny een taxi gevonden heeft en dat zowel Buck als Sonny als de bende van Lady X op weg zijn naar de Russische poolbasis Mirny. Lady X komt als eerste aan en ze stijgt op met een gestolen Antonov net op het moment dat zowel Buck als Sonny aankomen. Natalya is er slecht aan toe en moet dringend geopereerd worden maar eerst vertelt ze Buck wat er speelt. Ze zegt dat er in de boringen die jaren geleden werden uitgevoerd op het poolcontinent een verschrikkelijk dodelijke bacterie werd gevonden en dat ze in Vostok aan een dodelijk virus werken op basis van die bacterie. Ze adviseerde om de bacterie onmiddellijk te vernietigen maar haar baas Tokov dacht daar anders over en stal het staal uit het labo. Hij deed dat op een heel onhandige manier waardoor het organisme op de basis werd losgelaten. Omdat bij haar aankomst op de basis toch al iedereen dood was stak ze alles in brand en vluchtte ze weg door het raam. Tokov kon eveneens ontkomen en de rest is geschiedenis.

Natalya vraagt aan Buck om Lady-X, die het virus wil bemachtigen, tegen te houden en het te vernietigen. Maar eerst moet Natalya naar de nabijgelegen Charles de Gaulle gevlogen worden zodat ze dringend kan geopereerd worden. Met een oude Antonov AN-2 van de basis van Mirny vliegen ze naar het vliegdekschip. Ze worden opgewacht door Tumbler en mannen in bio-pakken omdat iedereen enkele testen moet ondergaan om te zien of ze niet bloodgesteld werden aan het dodelijke virus. De test is gelukkig negatief maar nu moet de internationale gemeenschap de klopjacht inzetten op Lady-X en ervoor zorgen dat het virus niet kan verspreidt worden.