1. De piloot met de gebroken vleugel

Titel in originele taal: Le pilote à l'aile brisée
ISBN-nummer: 978-9031-43982-9
Eerste druk: April 2022
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Giuseppe De Luca
Scenarist: Yann

Het is 1942 en de tweede wereldoorlog is in volle gang. Buck is gepromoveerd tot kapitein en keert terug naar huis om van enkele dagen verlof te genieten. Thuis wacht hem een onaangename verrassing wanneer hij verneemt dat zijn vader is overleden. Hoewel hij geen goede relatie had met zijn vader komt het nieuws hard aan. Veel tijd om te rouwen krijgt hij niet want hij wordt gedetacheerd bij de Marine op het vliegdekschip "USS Enterprise" waar hij en zijn maats van het "Grim Reaper" squadron Japanse vliegtuigen moeten neerhalen.

Het gaat er hard aan toe en tijdens een luchtgevecht schiet Buck een Jap neer. Het toestel explodeert en de rondvliegende brokstukken rukken een vleugel van Bucks toestel af. Hij duikt als een speer naar beneden maar gelukkig zit hij hoog genoeg om zijn parachute te gebruiken. Hij is nog niet gered want hij komt in het midden van de oceaan terecht. Hij mag dan wel een opblaasbaar bootje bij zich hebben maar kan niet voorkomen dat de stroming hem verder weg drijft van de "Big E". Drie dagen gaan er voorbij en Buck is de wanhoop nabij wanneer zijn situatie misschien nog erger wordt. Voor zijn neus duikt er een Japanse duikboot op. Danny is ongewapend en wordt voor ondervraging aan boord van de I-27 gebracht. Hij maakt er kennis met Luitenant-ter-zee Hayabusa, commandant van de boot en zijn eerste officier Miyazaki die hem de locatie van het vliegdekschip willen doen opbiechten.

De I-27 heeft een geheim wapen aan boord. Een mini-duikboot ieder schip ongezien dicht kan benaderen om het te torpederen. Omdat "de dwerg" zoals de Japanners deze mini-onderzeeër noemen maar een beperkte actieradius heeft moeten ze haar dicht bij het doel brengen. Het is voor hun dus zeer belangrijk om Buck te doen spreken. Hij wordt door Miyazaki hardhandig aangepakt maar de piloot geeft geen krimp. Buck incasseert de klappen maar kan niet voorkomen dat een Japanse verkenningsvlucht de task force van de Enterprise opmerkt. Als de Jappen in de buurt van de "Big E" kunnen komen zijn ze kansloos. Buck moet dus iets verzinnen maar krijgt niet lang de kans om na te denken wanneer een Amerikaans vliegtuig als bij toeval over de duikboot vliegt terwijl deze aan de oppervlakte is om het verkenningsvliegtuig te bergen. Het vliegtuig ze de aanval in op de duikboot maar wordt neergehaald door de dek kanonnen. De piloot kon echter wel nog een bom droppen in de nabijheid van de I-27 waardoor de batterijen van de duikboot zwaar beschadigd zijn. Giftige chloordampen verspreiden zich doorheen de boot en de bemanning is reddeloos verloren. Hayabusa wil echter de kans om een groot Amerikaans vliegdekschip te kelderen niet laten ontgaan en vertrekt samen met zijn eerste officier met "de dwerg".

Aan boord van de I-27 stikken de bemanningsleden één voor één. Gelukkig kan Buck in de ruimte die ook dienst doet als cel een duikerspak en zuurstofflessen vinden waardoor hij kan blijven ademen. Ook de bemanning komt tot dat idee en wil de duikflessen gaan halen. Meer dood dan levend openen ze de deur van Bucks cel waardoor deze ze makkelijk kan overmeesteren en het dek van de boot bereiken. In de verte ziet hij nog het kielzog van de dwerg varend in de richting van de Enterprise.

Voor een keer zit het Buck mee. Omdat de kapitein van de I-27 zoveel haast had om te vertrekken met de mini-duikboot heeft hij niet de tijd genomen om het verkenningsvliegtuig te demonteren en in het ruim te takelen. Het vliegtuig drijft nog steeds op het water. Buck aarzelt niet, springt in het water en zwemt ernaar toe. Enkele ogenblikken later hangt hij in de lucht maar daarmee zijn de problemen niet van de baan. Zijn maten zullen denken dat hij een Japanner is en hem zeker beschieten en als hij dat overleefd moet hij het nog klaar krijgen om met een watervliegtuig op het dek van een vliegdekschip te landen. Hij scheert laag over het water waardoor hij het afweergeschut kan ontwijken om dan op het laatste moment zijn kist op het dek te planten. Het lukt en hij kan op tijd alarm slaan. Aan boord van de dwerg hebben beide officieren minder geluk. Het mechanisme om een torpedo af te vuren is geblokkeerd en dus moeten ze zelf de torpedo worden door aan de oppervlakte te komen en met hun duikboot de Enterprise te rammen. Hoewel het nacht is horen de uitkijkposten op de Enterprise de dieselmotor van de dwerg en al snel zit de mini-duikboot gevangen in het licht van de schijnwerpers. De Japanners zijn kansloos tegen de vele boordkanonnen van de Enterprise en ze worden in een mum van tijd gekelderd. Buck is in ieder geval de held van de dag en als de Enterprise terugkeert naar Pearl Harbor voor enkele herstellingen zal hij opnieuw van enkele dagen rust kunnen genieten.