Wiske ontmoette Suske op het eiland Amoras. Suske was toen zeer impulsief en onbedachtzaam. Geleidelijk echter ruilde hij zijn driestheid en durf in voor voorzichtigheid en bezonnenheid. Suske is een toonvoorbeeld van trouw. Hij beredeneert een probleem en denkt na voor hij handelt. Hij laat zich in tegenstelling tot Wiske minder op sleeptouw nemen door zijn emoties. Hij neemt het zonder aarzelen op voor de verdrukten en de zwakken. Zijn moed is spreekwoordelijk.
Reeds vanaf het eerste avontuur was het duidelijk dat Wiske nieuwsgierig was met eigenwijze ideeën. In het begin kon ze met haar kromme beentjes en lappenpopje niet ouder zijn dan een jaar of zes, in de loop der jaren kreeg ze een iets oudere look. De relatie met haar popje Schanulleke blijft echter steeds heel intens. Maar ook met Suske heeft ze een hechte band. Wanneer Suske toevallig eens een ander meisje ontmoet wordt Wiske jaloers en gaat ze resoluut in de aanval. Wiske gehoorzaamt aan haar gevoelens en impulsen. Ze is een meisje van het hart en niet van het hoofd. Wiske is zeer enthousiast en buitensporig nieuwsgierig. Ze is ook erg koppig. Deze koppigheid geeft haar vleugels en doet haar haar angst vergeten. Verder is Wiske, net zoals Suske een grote dierenvriend.
Zijn eerste optreden deed hij in De Sprietatoom(1946). Lambik is vrijgezel en een man met wel een dozijn beroepen. Op emotioneel gebied heeft hij de grootste moeite om zichzelf onder controle te houden. Zijn jaloezie, koppigheid en naïviteit zijn sterker dan hemzelf. Hij is onophoudelijk op zoek naar complimentjes en is zeer gevoelig voor opmerkingen over zijn uiterlijk. Hij is moedig en impulsief: een combinatie van eigenschappen die hem hem van het ene avontuur in het andere laten rollen. Iedereen kan wel een deeltje van zichzelf herkennen in Lambik en dat maakt van hem het populairste personage van de reeks.
Met haar weerbarstige kuif, haar fel geprononceerde kin, haar platlattige gestalte en haar enorme voeten is Sidonia wel een zeer speciale ster aan het vrouwelijk firmament. Al heeft ze haar uiterlijk niet mee, ze hoeft niet te klagen over haar intellectuele kwaliteiten. Meer dan eens reikt ze de oplossing aan van een raadsel of helpt ze Suske en Wiske uit de nood met een geniale vondst. Tante Sidonia zal de meeste lezers vertederen met haar emotionele openheid. Ze zou veel overhebben voor enkele romantische momenten met Lambik. Deze onmogelijke liefde doet haar veel verdriet. Nochtans geeft ze de moed nooit op en het aantal toenaderingspogingen tot Lambik is niet te tellen. Sidonia houdt van mensen: telkens wanneer de media weer eens een golf van ellende en oorlogen toont lijdt Sidonia aan depressies en angsten. Sidonia's neerslachtige buien ontaarden dan in haar befaamde zenuwaanvallen, waarbij een mosterdbad vaak soelaas brengt.
Willy Vandersteen introduceerde in het verhaal De dolle musketiers (1952) een nieuw personage; een oersterke man die in de latere avonturen dikwijls de redder in nood zal worden van onze helden. Jerom evolueert van een oermens met stropdas tot een charmante man van weinig woorden die heel poulair is bij de vrouwelijke lezers. Indrukwekkende dubbele spierbundels zijn het voornaamste kenmerk van Jerom. Zijn ogen zijn meestal gesloten, maar wanneer hij ze opent komen sterke lichtbundels te voorschijn. Hij heeft een buitengewone eetlust en is bovendien razendsnel.
In het album Op het eiland Amoras(1945) ontmoette Barabas voor het eerst tante Sidonia en Wiske. Toen was hij nog het prototype van de verstrooide professor, en totaal wereldvreemd. Bovendien stotterde hij als geen ander. Zijn belangrijkste creatie is de teletijdmachine. Met dit toestel heeft hij één van de stoutste dromen van de mensheid in vervulling doen gaan: reizen in de tijd. Stilaan verloor professor Barabas zijn verstrooidheid en zenuwachtigheid en evolueerde hij naar een ernstig geleerde, bij wie onze vrienden steeds terecht konden voor de analyse van een probleem.Naast de teletijdmachine is hij ook de schepper van de Gyronef, het autootje Vitamitje, de Terranef, de klankentapper, een teletransformator, enzovoort.