1. De overdracht

Titel in originele taal: L'échange
ISBN-nummer: 9055-81267-6
Eerste druk: 1996
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Youri Jigounov
Scenarist: Pascal Renard
Als nieuwe C.I.A. recruut wordt Alfa er op uit gestuurd om contact te maken met Assia Donkova. Assia heeft een kunstgalerij in Moskou en Alfa gebruikt zijn dekmantel als kunstenaar om zijn doel, de mooie Assia, in te palmen. Alfa weet echter niet dat zowel de C.I.A. als Assia een dubbele rol spelen. Assia is getrouwd met Oleg Uvarov, een hooggeplaatst voormalig K.G.B. agent. Uvarov gebruikt zijn vrouw om Russische Staatsroebels uit het land te krijgen en tegen woekertarieven om te wisselen tegen dollars. Hiervoor wordt beroep gedaan op Hans Horowitz, een bankier van de Duitse maffia. Assia is op de hoogte van de illegaliteit van de transactie maar ze denkt dat met de dollars haar landgenoten gaat voorzien van voedsel en kleding, zoals haar werd verteld. De C.I.A. is van de transactie op de hoogte en laat Assia en de bankier afluisteren en volgen.

Bij de overdracht van het geld loopt het fout. Een derde partij duikt op en richt een ware slachting aan onder de aanwezigen. Assia wordt gewond aan het been en vlucht naar de enige persoon die ze kent in Parijs. Alfa. Nadat ze verzorgd werd door hem vlucht ze terug naar Rusland. Alfa's missie is geslaagd. Hij heeft contact kunnen leggen met de vrouw en de ware toedracht wordt hem nu bekend gemaakt. Omdat de C.I.A. het nodig vindt om de zaak te verklaren wordt Alfa naar Rusland gestuurd om Assia verder te verleiden om zo het doel van de overdracht te achterhalen en om te weten te komen of Assia iets met de zaak te maken heeft.

Idealen en belangen beginnen zich met elkaar te verstrengelen. Machtige organisaties manipuleren de hoofdpersonen, met als gevolg een adembenemend verhaal. Op één van de laatste scenario’s van Pascal Renard bewijst Youri Jigounov met deze "overdracht" zijn charismatische tekentalent...