5. Sancties

Titel in originele taal: Sanctions
ISBN-nummer: 9055-81284-6
Eerste druk: 2000
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Youri Jigounov
Scenarist: Mythic
Wanneer een reeks voormalige C.I.A. agenten vermoord worden wordt dadelijk de link gelegd naar de Griffioen. Een voormalig Russisch dubbelagent die door het toenmalige C.I.A. team in de steek werd gelaten. Op of naast ieder lichaam wordt een beeltenis van een Griffioen teruggevonden waardoor iedere twijfel wordt weggenomen.

Omdat op het moment dat de moorden beginnen er ook een delegatie van Russen in het land is, wordt een lid van de delegatie ervan verdacht de Griffioen te zijn. Alle Russen worden dan ook discreet in de gaten gehouden maar er kan niets verdacht gevonden worden. De moorden gaan nogtans door tot er slechts één voormalig lid van het C.I.A. team overblijft. De vroegere directeur en ondertussen Senator geworden Corbin Moore.

Omdat de Griffioen een jonge dochter had ten tijde van zijn verraad, valt de verdenking eerst op een vrouwelijk lid van de delegatie en wanneer Dinara Aliyeva er 's nachts van tussen muist wordt er eerst onterecht in haar richting gekeken. Daarna is Ludmila Moekhina aan de beurt maar ook zij wordt al snel vrijgepleit. Vooral omdat Alfa achter de ware toedracht is gekomen.

Alfa is erachter gekomen dat de Griffioen niets met de moorden te maken had maar dat het in feite de Senator zelf was die zijn sporen aan het wissen was door de Griffioen te beschuldigen. Alfa maakte alle documenten die Corbin Moore beschuldigen over aan de lokale politie waardoor er geen doofpotoperatie kan gestart worden. De Senator kan nu zijn ambities om president van de Verenigde Staten te worden wel vergeten.