17. Liberty ship

Titel in originele taal: Liberty ship
ISBN-nummer: 978-9086-77111-0
Eerste druk: November 2022
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Alain Queireix
Scenarist: Emmanuel Herzet

Voetbal, het zou een feest moeten zijn maar daar denken de harde kern van supporters vaak anders over. Vandaar dat voor de match tussen Engeland en Servië de Engelse regering enkele "spotters", agenten van binnenlandse zaken, naar Belgrado hebben gestuurd om enkele gekende "Ultras" in het oog te houden. Tijdens hun zoektocht herkennen ze Branislav Novaković, een Serviër waarmee ze al vaker te maken hebben gehad. De man is in het gezelschap van een oudere kerel met putten in het gezicht en een glazen oog en ze lijken niet veel aandacht te hebben voor de andere voetbalsupporters die na de match heel Belgrado op stelten zetten. Luitenant Sam Titell vindt het verdacht en besluit de twee mannen te schaduwen. Hij volgt ze tot in een café waar hij ze hoort praten over een aanslag in Londen. Hij wordt echter waargenomen en krijgt een mes in de buik. Zwaargewond weet hij nog de Amerikaanse Ambassade te bereiken en kan net voordat hij wegzakt in een coma nog enkele sleutelwoorden prevelen. Irène Keller wordt verwittigd en omdat de Britten de zaak ernstig nemen besluit ze ook om haar Roadies op weg te sturen om de zaak ter plaatse te onderzoeken.

Vanop Ronald Reagan National airport vertrekt het team met Alfa, Cesare Tosca en Sybil Pearsons richting Belgrado. Aan boord van hun privé vliegtuig bevindt zich ook een oude bekende. Waclaw Smith moet hun team van de nodige steun voorzien. Uren later worden ze in de Ambassade gebriefd door Jason Bradford. De man met het glazen ook werd geïdentificeerd als Zoran Gišić, de leider van de ratelslangen brigade tijdens de oorlog in Joegoslavië. Zijn ondergeschikten waren allemaal vechtjassen en de mannen die Titell hebben aangevallen maakten deel uit van deze groep. Het rare is dat Gišić al jaren als dood werd gerapporteerd door het Joegoslaviëtribunaal. Wanneer zo'n man vrij en levend rondloopt betekend dat meestal niet veel goed.

Alfa moet contact leggen met deze ratelslangen en ze vernemen dat de groep clandestiene kooigevechten organiseert waaruit ze mensen rekruteren. Wat Alfa betreft de ideale manier om zich in de kijker de plaatsen. Hij laat zich doorgaan voor Darius, een berucht vechter en schrijft zich in voor het volgende gevecht dat binnen een paar dagen zal plaatsvinden. Op de dag van de wedstrijd slaagt Smith erin om zijn tegenstander te drogeren en Alfa kan zijn kamp winnen. Novakovic heeft door dat de match niet eerlijk verliep en brengt Alfa een bezoekje in zijn hotel. Hij eist dat Alfa voor hem werkt om de schulden die hij heeft geleden te vereffenen. Het plannetje heeft gewerkt, ze zijn geïntroduceerd bij de ratelslangen.
Novakovic dwingt Dwight en Smith om met twee wagens naar Nederland te rijden. In de wagens zullen de detonators zitten die voor de aanval op Londen zullen gebruikt worden. Tijdens hun lange rit worden ze in het oog gehouden, niet alleen door de mannen van Navokovic maar ook door Sybil, Tosca en Irène Keller die eveneens naar Europa is afgereisd. De Serviërs willen zich ontdoen van Alfa en Smith van zodra ze over de grens zijn maar dat plannetje mislukt. Ze worden ondervraagd en komen zo te weten dat Novakovic en Gišić reeds in Londen zijn. Ook het plan wordt verklapt.

In de monding van de Thames ligt immers nog steeds de gezonken SS Richard Montgomery. Een koopvaardijschip uit te tweede wereldoorlog met aan boord enkele honderden tonnen fosforbommen. Deze bommen tot ontploffing brengen zou niet alleen de brokstukken honderden meters in de lucht doen vliegen, het zou ook een tsunami ontketenen die tot in Londen zou reiken en de installaties met vloeibaar gas onder water zetten. Een totale ramp zou het gevolg zijn. Nu het objectief geweten is kunnen de Engelse politie en CIA hun prooi makkelijk lokaliseren. In een mum van tijd worden de Serviërs overmeesterd en kunnen duikers de geplaatste bommen verwijderen. Het is allemaal een maat voor niets geweest en de mannen worden naar de gevangenis gebracht waar ze niet veel later op geheimzinnige manier het leven laten. Voor Alfa en zijn team wenkt eindelijk een paar dagen vakantie.

Opgemerkt:

  • Het verhaal over de SS Richard Montgomery is waar. Het wrak licht ook vandaag nog met de bommen aan boord op de bodem van de Thames vaargeul. De masten steken ook effectief nog boven de waterlijn uit.