34. Aan de overkant van de Styx

Titel in originele taal: Par-delà le Styx
ISBN-nummer: 978-9030-37115-1
Eerste druk: 2016
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Marc Jailloux
Scenarist: Mathieu Bréda

Sinds hun avontuur in Sparta (lees: de laatste Spartaan) hebben Alex en Enak zich ontfermt over de jonge Heraklion. Dit heeft lang probleemloos verlopen maar de laatste tijd wordt de jonge Spartaan meer en meer onhandelbaar. Hij krijgt veel brieven van Astyanax, de aanvoerder van de lijfwacht van wijlen de koningin van Sparta, moeder van Herklion. Deze brieven blijken de aanzet tot het gedrag van de jongen en wanneer hij op het dak van de tempel van Venus klimt eist Marcus Antonius dat Alex hem wegbrengt uit Rome.

Uit de brieven blijkt dat Astyanax zich in Numibia (het huidige Algerije) bevindt. Alex, Enak en Heraklion schepen in om de verre reis aan te vatten. Een reis die niet zonder gevaar is gezien Astyanax nu generaal is in het leger van Juba, de koning van Numibia en deze vecht tegen het Romeinse leger van Caesar. Eens aangekomen in de hoofdstad Utica besluit Alex om alleen op zoek te gaan naar de generaal. De reis is immers lang en gevaarlijk. Hij laat Heraklion achter onder de hoede van zijn dienaar Heliodorus en Enak.

Na een lange reis kan Alex zijn doel bereiken. Hij vindt Astyanax in Cirta en krijgt een vrijgeleide om dieper het land in te reizen naar de tempel van Aesculapius, waar de generaal zijn oude bezittingen heeft verstopt. Alex moet op zoek gaan naar een koffer waarvan de koffer Heraklion zeker rust zal geven. Als Alex de koffer gevonden heeft breekt echter de oorlog uit en valt hij in handen van Publius Sittius. Deze vertelt hem dat hij een moordcomplot op Astyanax heeft beraamd, ontwetend dat zijn slachtoffer en Alex goed vrienden zijn. Alex slaat Sittius neer en kan ontkomen maar wordt al snel achterna gezeten.

Tijdens zijn vlucht komt Alex in gevecht met Tagos die gezonden werd om hem te doden. Alex heeft het geluk echter aan zijn zijde en kan zijn belager doden en kent door diens toedoen ook de inhoud van de koffer. Hij vindt er documenten geschreven door de vader van Heraklion gericht aan zijn zoon. Zullen ze Heraklion kunnen helpen in zijn zoektocht naar zichzelf?