6. De verloren legioenen

Titel in originele taal: Les légions perdues
ISBN-nummer: 9030-33006-6
Eerste druk: 1969
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
Dit nieuwe verhaal van Alex begint wanneer hij door een onweer boven Rome gewekt wordt. Wanneer hij wat verkoeling vindt op het terras merkt hij dat er een man achtervolgt wordt over de Romeinse daken. Hij raakt erg geïnteresseert, zeker wanneer de man Alex' naam roept. De man wordt door de huismeester van onze vriend herkend als Agerix, slaaf van Garofula.
De achtervolgers worden eveneens door hem herkend als soldaten van diezelfde Garofula. Het gevecht dat ondertussen in alle hevigheid is toegenomen wordt beslecht in het nadeel van Agerix. Hij verliest het evenwicht en valt als een steen naar beneden. Alex en zijn dienaar gaan onmiddellijk op zoek naar het lichaam van Agerix, maar wanneer ze op de plaats des onheils aankomen, dan blijkt er geen lijk te zijn, maar enkel wat tekenen van een recent gevecht.

's Anderendaags wil Alex Garofula confronteren met het fenomeen maar verneemt daar dat Agerix verkocht werd aan de organisator van de gladiatoren-gevechten. Tijdens de gevechten in het Collosseum dreigt de man gedood te worden maar Alex grijpt in en eist het recht op om in Agerix' plaats te kampen. Hij wint het gevecht en zijn dapper optreden levert hem niet alleen de vrijheid voor Agerix op, maar tevens de bewondering van het Romeinse volk.
Alex krijgt onmiddelijk te horen waarom Agerix hem enkele dagen geleden probeerde te bereiken. Agerix heeft toevallig een gesprek opgevangen tussen Garofula en een andere persoon waaruit blijkt dat Pompeius een coup beraamt tegen Caesar. Een sleutelrol voor deze daad is een symbool. Het zwaard van Brennus. Alex kan niet toestaan dat zijn vriend Caesar onrecht wordt aangedaan, en zet samen met Agerix de achtervolging op het zwaard in.

Enak, Agerix en Alex gaan op weg maar worden vrijwel onmiddellijk op de hielen gezeten door mannen van Garofula. In een herberg kom het tot een handgemeen maar ze krijgen onverwachte hulp van Porius, een man die Alex aan het werk zag in de Arena. Porius en diens helper Macarus bieden hun diensten aan en samen trekt het vijftal verder naar hun doel: de stad Taurinorum. De reis verloopt verder zonder incidenten. Alex slaagt er zelfs in om een wolf uit een hachelijke situatie te redden. Als ze dan eindelijk in het oude Turijn aankomen haast Alex zich naar het paleis van de gouverneur om deze in te lichten over het geheime pakt tegen Caesar. In het paleis merkt de jonge Romein dat hij te laat is. Hij ziet dat de gouverneur samen met Garofula vertrekt om naar Generaal Horatius te gaan en Alex kan dus wel raden dat er de nodige leugens verspreidt zullen worden.

Wanneer Alex zich terug naar zijn vrienden begeeft, onmoet hij een oude bekende, namelijk centurion Galva. Samen gaan ze naar de generaal om het hele verhaal uit de doeken te doen. In het paleis van de generaal wacht Alex een dubbele verrassing. Niet alleen is Generaal Horatius een oude bekende van Alex, groot is zijn verbazing wanneer deze Alex laat arresteren op basis van de door Garofula's vertelde leugens. Het wordt ondertussen ook duidelijk dat Porius en Macarus verraders waren en Agerix voor dood achterlieten toen ze hun terug bij Garofula voegden. Gelukkig voor Alex krijgt Porius wroeging en alles wordt aan de Generaal opgebiecht, zodat de blonde Romein onmiddellijk wordt vrijgelaten. Alvorens terug te keren naar Garofula weet Porius nog te vertellen dat Caesars vijanden het zwaard van Brennus naar Burgerok brengen. Een citadel, net over de Alpen, die door een zekere Alderik wordt bewoond. Alles is nu opgeheldert en en het volledige zesde en zevende legioen gaan op weg om het kamp van Caesar te verwittigen van de nakende coup. Alex, Enak en Agerix krijgen nu het gezelschap van Galva, en het viertal kan makkelijk Garofula en de zijne volgen dankzij de tekens die Porius achterliet. Terwijl de legioenen grote problemen proberen te overwinnen, komt het nieuwe viertal aan bij Burgerok waar het al snel tot een gevecht komt tussen Alex en zijn vijanden. Het gevecht lijkt in het nadeel van Alex te verlopen, maar Caesar die door een bode van alles op de hoogte werd gesteld, komt op het laatste moment ter hulp.