18. Vercingetorix

Titel in originele taal: Vercingétorix
ISBN-nummer: 9030-33019-8
Eerste druk: 1985
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
Julius Caesar heeft een zekere Vercingetorix in de gevangenis gesmeten. Hij was de aanvoerder van de Gallische stammen die Caesar bijna de nederlaag toebrachten bij Alesia. Als Caesar een zegetocht wil maken in Rome, zodat de Romeinse Senaat hem bijna geen nieuwe macht meer kan weigeren, moet Vercingetorix achter zijn strijdwagen gebonden, mee de intrede doen in Rome. De andere consul Pompeius ziet dit echter niet zitten.

Wanneer Alex en Enak op bezoek zijn bij Senator Fulvius Cator ontmoeten ze hun oude vriend Numa Sadulus. Hij stelt beide jongens voor aan Consul Pompeius, die ze met een geheime opdracht belast. Ze moeten de door hem in het geheim vrijgelaten Vercingetorix terug naar Gallië brengen. Buiten de invloedsfeer van Caesar. Dit alles mag natuurlijk niet geweten zijn door Julius Caesar, want anders zou deze de mannen opjagen om Vercingetorix weer terug gevangen te nemen.

Alex, dit dit een nobel gebaar vindt, aanvaardt en met hun drieë gaan ze op weg. Hun eerste echte halte is het dorp van Vercingetorix. Hij vindt er zijn vrouw en zoon terug. Zijn vrouw werd echter toegewezen aan een andere man toen bleek dat hij toch nooit meer zou terugkomen. Vercingetorix betwist deze beslissing maar ze moeten allen het dorp verlaten. Serovax, haar nieuwe man, kan de beslissing van de raad der ouderen echter niet aannemen en gaat de Romeinen waarschuwen. Zo komen deze erachter dat Vercingetorix ontsnapt is en wil vluchten buiten de grenzen van het Rijk. Caesar zet een volledig legioen in om de vluchteling op te sporen en terug in de gevangenis te smijten.

Het ziet er niet goed uit voor de pas herenigde famillie en Alex en Enak. Ze moeten honger en kou doorstaan en daar bovenop zit er nog een volledig legioen hen op de hielen. Overal waar ze komen worden ze weggestuurd want Vercingetorix is sinds hij overwonnen werd nergens meer welkom. Dan naderen ze opeens Alesia. De plek waar nog niet zo lang geleden een verschrikkelijke slag werd geleverd. Vercingetorix is buiten zichzelf. Hij beseft dat verder trekken geen zin meer heeft en wil in zijn oud kamp opnieuw slag leveren tegen Julius Caesar. Hij alleen tegen een volledig Romeins legioen. Als de Romeinen oog in oog staan met het Gallische kamp proberen Alex en Enak te onderhandelen.

Caesar, die dankzij Serovax, erachter gekomen is dat Vercingetorix een zoon heeft stelt voor de man te laten gaan als hij zijn vrouw en zoon overdraagt. Natuurlijk wordt dit geweigerd en Vercingetorix valt op zijn eentje het Romeinse kamp aan. Hij wordt gedood en vrouw en kind worden gevangen genomen. Enkel door tussenkomst van Alex kunnen ze aan de dood ontsnappen. De vrouw en het kind worden terug toegewezen aan Serovax, die ondertussen officier in het Romeinse leger is geworden. Derhalve worden het kind en de vrouw eveneens Romeinse staatsburgers. Er rest Caesar nu niets anders meer dan Alex en Enak, als teken van straf, terug naar Pompeius te sturen om deze te melden dat de opdracht is mislukt. Pompeius moet een gevangene vinden die op Vercingetorix lijkt zodat Caesar toch zijn triomftocht in Rome kan houden.