29. Het Testament van Caesar

Titel in originele taal: Le testament de César
ISBN-nummer: 978-9030-36412-2
Eerste druk: 2007
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Marco Venanzi
Scenarist: Marco Venanzi
In de haven van Ostia wordt Thessalos van Epidaurus opgewacht door Alex en Enak. De man werd ontboden door Galva en heeft aan onze helden gevraagd om hem te begeleiden naar zijn huis.
Tijdens hun samenzijn onthult Galva dat hij twee dochters heeft. Aurelia en Cecila. Zijn vrouw stierf bij de geboorte van Cecilia, zijn tweede dochter. Als militair kon hij zijn kinderen niet zelf opvoeden en liet deze taak over aan zijn zuster en diens echtgenoot Severus. Nu is het moment gekomen dat Cecilia gaat trouwen en ze worden allen uitgenodigd op de bruiloft. Enak wordt eveneens gevraagd om met zijn tekentalent een portret van de jongste dochter te maken.

Als ze de volgende dag naar de villa van de familie Severus trekken ontmoeten ze er de tweede dochter. De verwondering is van alle gezichten te lezen wanneer blijkt dat Aurelia een Vestaalse Maagd is. Een priesteres met een bevoorrechte status maar onderworpen aan heel strikte regels.

Wat later tijdens een wandeling in de tuin worden Aurelia en Alex overvallen door drie mannen. Ze worden echter verdreven door de aanstormende familieleden maar ze kunnen niet voorkomen dat Alex gewond geraakt. Het voorval wordt snel vergeten en iedereen maakt zich klaar voor het feest op de vooravond van het huwelijk. Tijdens dat feest neem Aurelia Alex in vertrouwen maar voor ze haar zorgen kan uitspreken wordt het gesprek onderbroken door een gegil. Cecila wordt vermoord en met opengesneden buik teruggevonden. In haar keel wordt een ring in de vorm van een sleutel teruggevonden. Omdat Cecilia deze ring nooit heeft gedragen komen ze tot de conclusie dat de sleutel aan Aurelia moet toebehoord hebben. Maar wat is het geheim van deze sleutel?

Alex confronteerd Aurelia en de priesteres verklaard dat de sleutel toegang verschaft tot de kast waarin het testament van Caesar wordt bewaard. Om de dood van Cecilia op te kunnen lossen zullen ze dus de inhoud van het testament moeten achterhalen. Alex en Enak breken in in de tempel van de Vestaalse maagden en lezen dat Alex wordt aangesteld als enige erfgenaam van Caesar. Ze worden echter ontdekt en Alex wordt gevangen genomen terwijl Enak kan ontsnappen om Galva op de hoogte te brengen. Alex en Aurelia dreigen nu ter dood gebracht te worden maar wanneer alle hoop verloren lijkt, daagt Octavius op om Alex te bevrijden. De jonge Romein legt uit dat Caesar zijn erfgenaam als lokaas heeft gebruikt maar iedereen kent nu de ware toedracht. Nu is het alleen nog maar een kwestie van de echte daders aan te duiden vooraleer Aurelia wordt veroordeeld.