35. Het goud van Saturnus

Titel in originele taal: l'or de Saturne
ISBN-nummer: 978-9030-37189-2
Eerste druk: November 2016
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Marco Venanzi
Scenarist: Pierre Valmour

Rome bereidt zich voor op een burgeroorlog met aan de ene kant Caesar en aan de andere kant Pompeius. Caesar stuurt Alex naar Alex naar de invloedrijke Cicero om hem aan hun kant te krijgen. Maar ook Pompeius gebruikt zijn invloed en die rijkt tot bij de meest trouwe medewerkers van Caesar. Terwijl Alex naar Rome reist wordt een duivels plan op poten gezet. De nietsvermoedende Enak wordt in het komplot opgenomen en al snel ontspint er zich een drama rond de onschuldige jongelingen.

Als Alex Rome in de verte ziet liggen is zijn komst reeds aan zijn vijanden overgemaakt. Hij zoekt Cicero op in diens huis en maakt er kennis met zijn bevallige dochter Tullia. Tulia is dik tegen haar zin de verloofde van Marcus Petreius, een trouwe aanhanger van Pompeius. Alex zal zich voorlopig voordoen als een vriend van Cicero's broer om geen argwaan te wekken bij de vijand.

Enak, in het gezelschap van de overgelopen prins Gothar krijgt de opdracht om naar een herberg te gaan om daar zogezegd een geheim gezant te treffen. Die gezant is niemand minder dan de gehate Garofula. Enak beseft dat hij in een val is gelopen maar het is te laat. Hij wordt neergeslagen en dan trekken Gerofula en Gothar naar de tempel van Saturnus om het goud van Rome te stelen. Ze doden een wachter met het zwaard van Alex en laten Enak achter. Alle bewijzen keren zich nu tegen Caesar en zijn zogenaamde helpers.

Alex is zich van geen kwaad bewust tot hij tijdens de spelen hoort wat er gebeurd is en getuige is van de terechtstelling van Enak. Hij wordt eveneens beschuldigd maar kan er wel voor zorgen dat zijn vriend gespaard blijft van een vreselijke dood en in het proces redt hij ook nog enkele gevangene. Alex wordt gevangen genomen maar hij leeft. Lang moet hij niet doorbrengen in de gevangenis want reeds de volgende nacht wordt hij bevrijdt door mannen die in opdracht werken van Aegyptia, de mooie slavin van Tullia. Samen met de vrouw haar getrouwen Balistas en Ladrus trekt Alex naar de haven van Ostia om zijn vriend Enak van de galeien te bevrijden. Hij ziet er hoe Gothar de verrader is en leert dat de zoon van Pompeius het gestolen geld naar de Parthen zal brengen om ze te betalen voor een strijd tegen Caesar. Ze kunnen Enak bevrijden en moeten nu nog proberen het goud te heroven. Zullen ze daarin slagen?