15. Een kind van Athene

Titel in originele taal: L'enfant Grec
ISBN-nummer: 9030-33015-5
Eerste druk: 1980
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
Alex en Enak worden gevangen genomen en in Griekenland als slaaf verkocht. Ze worden beiden door de Romein Numa Sadulus gekocht en naar Athene gevoerd. De Romein vertelt de beide jongens dat hij in opdracht van de Romeinse Senaat werkt. Er zou namelijk een groot komplot gesmeed worden in het Protoneion van Athene en hij had opdracht gekregen dit te onderzoeken. Hij zou Alex en Enak in de pottenbakkerij aanbieden om als slaaf het vak te leren. Dit was natuurlijk maar een dekmantel. De beide jongens moesten hun ogen de kost geven en alles melden aan Numa Sadulus.

Vroeger was het Protoneion eigendom van een zekere Proton. Maar toen deze stierf ging het hele domein naar zijn zoon Herkios. Herkios was echter nog te jong en zo werd Hykarion aangesteld als beheerder. Alex en Enak worden beiden voorgesteld aan Hykarion om het beroep te leren. Deze weigert maar diens zoon Archeloüs stemt wel toe. De teerling is geworpen. Alex en Enak zijn het Proteneion binnengeraakt. Terwijl ze de kunst van het pottenbakken leren, winnen ze het vertrouwen van Archeloüs. De jongen laat hen op een avond het geheim van het Protoneion zien. Alex ziet allemaal geleerden en filosofen van allerlei origine in een verborgen kamer. Ze zijn bezig met de grootste ondekking aller tijden. Een ontdekking die Hykarion en zijn zoon in een klap schatrijk zullen maken. De ontdekking van het goud maken.

Hykarion is echter achter de ware bedoelingen van Alex en Enak gekomen en zet de jacht op beide jongens in. Ze kunnen vluchten en gaan in de richting van het Acropolis, daar waar er Romeinse soldaten zijn. Maar ook daar moeten ze vluchten want de centurio van dienst blijkt niemand meer dan Brutus te zijn. De honderdman waarmee Alex al eens mee heeft gevochten in zijn eerste avontuur. Ze vluchten verder en worden door de geleerden geholpen.
Wanneer Numa Sadulus en de Romeinse soldaten het Protoneion betreden om om zoek te gaan naar Alex en Enak, treffen ze daar de geleerden aan. Ze werden vergiftigd en zijn allen dood. Op het eerste zicht lijkt de dader de jonge Herkios te zijn maar deze ontkent. Het zou Hykarion natuurlijk goed uitkomen want wanneer de jonge Griek zou schuldig bevonden worden, gaat het hele domein van het Protoneion naar hem. Er komt een openbare zitting in het theater van Dionysos. Daar zal gedebateerd worden over het al dan niet schuldig zijn van de jongen.

Het hele gebeuren werd in scène gezet door Hykarion, maar de kansen keren zich tegen hem. Herkios beschuldigd hem openlijk en geeft harde bewijzen voor zijn onschuld. Als Alex en Enak zich met het zaakje gaan bemoeien ziet het er al helemaal niet goed uit voor Hykarion, maar deze houd vol en ziet zelfs kans om met een kleine naald Herkios te vergiftigen. De jongen sterft en Hykarion wordt door boogschutters gedood toen hij probeerde te vluchten. Zijn zoon Archeloüs blijft huilend alleen achter maar wordt opgevangen door Numa Sadulus. Alex en Enak zijn weer vrij en kunnen zich opmaken voor een volgend avontuur.