19. Het paard van Troje

Titel in originele taal: Le cheval de Troie
ISBN-nummer: 9030-33021-X
Eerste druk: 1988
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
Alex, Enak en Heraklion worden door hun goede vriend Generaal Horatius in Olympia ontboden. De Generaal zou graag Heraklion, de zoon van de door hem overwonnen Koningin Andrea, adopteren. Hij daagt echter niet op en stuurt Helion naar het trio om ze naar de stad Delphi, zijn verblijfplaats, te brengen.

Tijdens hun reis naar Delphi merkt Alex op dat ze constant gevolgd worden door een zwart schip. Ze kunnen het schip echter misleiden tijdens de nacht en helemaal vrij van pottekijkers Delphi binnenvaren. Tijdens hun verblijf zijn ze getuige, net zoals in Olympia, van een aanslag gepleegd door een man in paardenkleding. Dan komt het bericht dat Horatius wegens ziekte niet kan komen, en dat de jongens in Epidaurus worden verwacht. Bij het inschepen worden ze al dadelijk door het zwarte schip aangevallen maar ze kunnen ontkomen. In Epidaurus ontmoeten ze dan eindelijk Horatius, die ondertussen Gouveneur geworden is. Hij stelt hen voor aan zijn schoonzuster Hermia en haar dochter Daphne.

Tijdens een late avondwandeling worden Alex en Enak door gewapende mannen opgewacht. Zij brengen de twee jongens tot bij Adrocles, de broer van hun erfvijand Arbacès. Hij verteld Alex en Enak over het geheim verbond tussen Hermia, Daphne en zijn paardmensen. De Paardmensen zijn een groep erfgenamen van de inwoners van Troje. Zij hebben gezworen om het Paard van Troje, hét symbool van hun voorouders' nederlaag, te vernietigen. Dit paard staat in een goed bewaakte tempel in Prië:ne. De beide vrouwen willen niet dat Heraklion de enige erfgenaam wordt van de Gouverneur. Hermia wil dat haar dochter de enige erfgenaam wordt, en hiervoor sloot ze het verbond met de Paardmensen. Zij zou zorgen voor de vernietiging van het paard als de mannen van Adrocles instonden voor het probleem met Horatius en diens huwelijk met Daphne.

Onmiddellijk wordt afgereist naar Priëne met als doel het complot te doen mislukken. Dit lijkt echter simpel want al snel wordt Heraklion gevangen genomen. Sophorus, de vertrouwensman van de Gouverneur, stelt snel een onderzoek in, maar van de daders geen spoor. Dan verschijnt Hermia ten tonele. Ze biedt Horatius een ruil aan. Het leven van Heraklion voor het vernietigen van het Paard van Troje en een huwelijk met haar dochter Hermia.
Horatius heeft geen keuze en moet instemmen. Het paard wordt uit de tempel gehaald en in brand gestoken onder woedende blikken van de plaatselijke bevolking. De tempel voor het huwelijk wordt geprepareerd en wanneer Heraklion wordt vrijgelaten, kan het huwelijk voltrokken worden.

Net voor de ceremonie in de tempel gaat beginnen, geeft Horatius nog een bevel aan Sophorus. Deze geeft alvorens de tempel te verlaten, een zak waarin zich touwen en haken bevinden, aan Alex en Enak. En dan worden de deuren zonder dat iemand het heeft gemerkt, de deuren gesloten. Na de ceremonie staat Horatius opeens recht. Hij hoont het verraad van zijn schoonzuster en haar dochter, en steekt uit wraak de tempel in brand. In een mum van tijd heeft het vuur alle gasten omringt. Enkel Alex, Enak en Heraklion kunnen zich via het dak redden dankzij de klimtouwen die ze van Sophorus hadden gekregen. Een verschrikkelijk einde voor een nobel man.