26. De Iberiër

Titel in originele taal: L'Ibère
ISBN-nummer: 9030-36044-5
Eerste druk: 2007
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Christophe Simon
Scenarist: Patrick Weber
Tijdens zijn veldslagen in Hispania (Spanje) heeft Caesar af te rekenen met de zonen van de inmiddels overleden Pompeius. Een machtstrijd waarvan de inwonders van dit land het slachtoffer dreigen te worden. De Iberiërs beginnen te morren en onder leiding van de uit ballingschap teruggekeerde Tarago gaan ze in het offensief. Bij zijn eerste actie jaagt hij Alex en Enak uit de kustvilla die hen toegewezen was door Caesar. Alex weet helaas niet dat de heerser een schat heeft verborgen in dit gebouw en wordt dan ook woest wanneer Alex afziet van zijn "cadeau". Alex verneemt de ware reden van het geschenk en probeert dan ook de schat veilig te stellen. Hij keert terug naar de villa maar wordt door Tarago betrapt. Alex mag terugkeren naar zijn vrienden maar moet de schat in handen van de Iberiër achterlaten.

Alex kan het hier onmogelijk mee laten en gaat in het bijzijn van soldaten naar de woonst van Tarago. Daar ziet hij centurion Labinus die Caesar verraadt door de spanjaarden van wapens te voorzien. Alex snapt onmiddellijk dat de Romeinse Keizer in gevaar is en zet een val op om Tarago gevangen te nemen. De list lukt en tijdens zijn gevangenschap proberen ze achter de locatie van de schat te komen. Tarago weigert iedere medewerking tot men er achter komt dat zijn zuster Celsona als dienstmeid werkt voor Caesar. Eer Alex dit echter tegen de man kan gebruiken wordt hij bevrijd en kan naar de bergen vluchten. Daar treft hij zijn zuster en zijn beste vriend Mandonitos aan.

Tarago weet niet dat zijn zus en zijn beste vriend geliefden zijn die ervan overtuigd zijn dat Tarago het kamp van de verkeerde heeft gekozen. Ze gooien het op een akkoord met Caesar hetgeen door Tarago natuurlijk als verraad wordt aanzien. Niet veel later wordt Celsona dan ook gedood door de mannen van haar broer. Dit feit doet de mannen van Tarago inzien dat ze verkeerd zijn en keren zich tegen hun leider die bij zijn standpunt blijft. Als hij alleen komt te staan in zijn strijd pleegt hij zelfmoord door van een rots in zee te springen en neemt de schat mee naar de diepte. Een tragisch einde van deze oorlog in Hispanië.