17. De Keizer van China

Titel in originele taal: L'empereur de Chine
ISBN-nummer: 9030-33017-1
Eerste druk: 1983
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
Na hun avontuur in Babelonië vergezellen Alex en Enak hun nieuwe vriend Mardokios naar China. Mardokios' vader is er leermeester van Kroonprins Lu Kien, en samen gaan ze hem nu opzoeken. Vanuit India brengt een jonk ze naar China. Eén van hun medepassagiers is Prins Wu Tsji. Deze gunt onze vrienden echter geen blik, tot Alex hem het leven redt wanneer het schip door piraten wordt aangevallen. Wanneer het schip aanlegt, trekken ze samen naar Yu Tsin, het zomerverblijf van Keizer Xuan Di.

Het leven aan het Chinese Hof is niet gemakkelijk. Het is een broeinest van complotten en Alex en Enak zullen het aan de lijven ondervinden. Mardokios' vader is in ongenade gevallen en de Keizer heeft Alex en Enak aangesteld als nieuwe leermeesters van de Kroonprins, die aan een terminale ziekte lijdt. De Prins vertelt Alex dat hij de Keizer hem een laatste wens had toegezegd. Hij zou namelijk een grote berg, de berg der kalmte, laten rood kleuren. De Kroonprins betrouwt zijn vader echter niet en vraagt aan Alex om het te gaan onderzoeken. Als beloning zal de jonge prins al het mogelijke doen om Alex en Enak terug naar huis te sturen, wat zeer moeilijk is. Want, volgens de prins, als je er al in slaagt om het Rijk binnen te komen, eruit kom je nooit.

Helaas voor Alex voltrekt er zich een groot misverstand. Prins Wu Tsji wou ook het Hof ontvluchten en heeft hiervoor Markodios en zijn vader omgebracht. De Keizer vat Alex wanneer hij terugkomt van de Rode Berg, en denkt hierdoor dat Alex wat met de verdwijning van Wu Tsji en de dood van de twee Grieken te maken heeft. Hij wordt onder de ogen van Enak gevangen genomen terwijl deze de doodzieke Lu Kien moet volgen. Als hij merkt dat de berg opeens rood gekleurd is, worden de emoties voor de Kroonprins te veel, en sterft hij. De Keizer beslist dat Enak mee zal gaan in het graf van de overleden prins. Dit is een zeer grote eer, maar Enak ziet dit anders.

De volgende ochtend merkt men op dat Alex is verdwenen. Hij is op onbegrijpelijke wijze kunnen ontsnappen. Wiong, een getrouwensman van de overleden prins heeft Alex 's nachts laten ontsnappen en nu kunnen ze zich samen met nog enkele vertrouwensmensen concentreren op het verlossen van Enak uit het praalgraf. Ze slagen erin en proberen zo snel mogelijk China te verlaten. Ze worden echter door de keizerlijke garde op te hielen gezeten, en net als ze dachten in hun opzet te slagen, worden ze gegrepen door Keizer Xuan Di. Dan duikt Wu Tsji plotseling op en zegt dat hij ervoor gezorgd heeft dat de jongens gratie krijgen. Ze moeten China verlaten en mogen nooit meer terugkomen. Men mensen die Alex en Enak in hun vlucht geholpen hebben worden echter allemaal ter dood veroordeeld. De wrede wetten van een wreed land.