41. De koningin van de Amazones

Titel in originele taal: la reine des amazones
ISBN-nummer: 978-9030-37758-0
Eerste druk: Mei 2023
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Chrys Millien
Scenarist: Valérie Mangin

We vinden Alex en zijn onafscheidelijke vriend Enak terug in Thessaloniki waar hij in naam van Hemon, een oude vriend van zijn vader, deelneemt aan de paardenrennen. Hij heeft meer dan de handen vol aan Delia, een vrouwelijke menster, die blijkbaar zou afstammen van de Alexander de Grote. Ze is onbevreesd maar Alex kan haar toch kloppen. Tijdens de overwinningsceremonie ontstaat er plots rumoer in het publiek. Er werd immers een herbergierster vermoord en het zou al de vierde aanranding zijn op korte tijd. Het volk mort omdat ze denken dan de Cornelius Carbo, de propraetor van de provincie niet genoeg doet om de daders te vinden. De man krijgt dan plots steun uit onverwachte hoek. Delia biedt haar diensten en die van haar Amazones aan om mee te helpen de daders voor het gerecht te brengen. De Romein slaat tot groot ongenoegen van de vrouw het aanbod af.

Die avond tijdens het traditionele banket dat georganiseerd wordt voor de overwinnaar vloeit de wijn rijkelijk en is Delia het gespreksonderwerp van de avond. Haar schoonheid is dan ook oogverblindend en alle mannen fantaseren luidop over haar. Ook voor Enak en zijn vrienden is de Amazone het voorwerp van gesprek. De grootspraak wordt versterkt door de wijn en dan oppert iemand om haar riem te stelen. De vier vrienden verlaten ongemerkt het paleis van de Propraetor en rijden door de nacht naar het domein van Delia. Onderweg stoten ze op twee Amazones belast met de bewaking van enkele slaven. Enaks vrienden slaan de vrouwen neer, stelen hun kledij en kunnen zo listig het oude fort waar de Amazones leven betreden om op zoek te gaan naar de riem. Enak wordt even aangetrokken tot de rijkelijke tafel waarop heerlijke dadels liggen en raakt zo afgescheiden van de andere jongens. Hij kan zich nog maar net verschalken wanneer enkele vrouwen het vertrek betreden. Dan overhoort hij een gesprek tussen de vrouwen. Blijkbaar zou Hemons dochter Asteria zich bij hun aangesloten hebben en zitten de Amazones ook achter de aanrandingen en verdwijningen. Zo willen ze de macht van Carbo ondermijnen om zelf de macht te grijpen in Thessaloniki. Enak wil zo snel mogelijk Alex op de hoogte brengen maar dan wordt hij en de andere leden van zijn gezelschap betrapt.

De volgende ochtend bij het ontwaken wordt duidelijk dat Enak er niet meer is. Een slavin had hun gesprek overhoord en zo weet Alex dat ze naar Delia zijn getrokken. Samen met Hemon rijdt hij naar het fort waar hij verneemt dat Enak en zijn vrienden werden gevangen genomen en dat Delia niet van plan is om ze vrij te laten. Ze moeten zo boeten voor al de pesterijen waarvoor ze in het verleden verantwoordelijk waren. Hemon en Alex vertrekken maar zijn nog meer ongerust over het feit dat Delia verklaard heeft dat Asteria niet bij hun is. Alex geloofd de Amazone maar waar is Hemons dochter dan wel? Terug in de stad gaan Alex en Hemon naar Carbo om verslag uit te brengen. De man reageert onverschillig maar beloofd om met zijn soldaten om op te trekken tegen de Amazones om zo de gevangenen manu militari te bevrijden. In afwachting gaan ze naar huis waar ze te maken krijgen met een andere verrassing. Semele, Delia's zuster is naar hen toegekomen om hen te verwittigen. Delia is een leger aan het vormen om het Noorden van Griekenland te veroveren en een echt koninkrijk uit te bouwen. Wie niet meegaat in haar plannen wordt gewoonweg gedood. Volgens Semele was ook Asteria dat lot beschoren en heeft ze Hemons dochter vermoord.

Enkele uren later trekt een indrukwekkende troepenmacht op naar het fort van de Amazones. Carbo rijdt glimlachend aan het hoofd omdat hij nu zich eindelijk kan ontdoen van de moeizuchtige amazone. Alex is echter niet overtuigd maar kan niets bewijzen. Wanneer het fort in zicht komt wordt alles stil. Boogschutters staan opgesteld op de wallen en een rechtstreekse confrontatie zou een bloedbad worden. Alex beloofd de vrouw een eerlijk proces maar Delia weigert zich over te geven. Semele heeft echter de oplossing. Zij kent een geheime gang die tot in het fort leidt en niet veel later staan de Romeinen dan ook middenin de versterkte vesting waar alarm wordt geslagen. Het komt tot een gevecht maar wanneer Alex en Delia tegenover elkaar staan wordt de strijd gestaakt om het duel te volgen. Alex is veel sterker maar Carbo is laf en laat een soldaat een pijl afvuren naar de vrouw. Delia wordt in het been geraakt waardoor de overwinning een feit is. Het fort wordt doorzocht en Alex en zijn vrienden worden snel gevonden. Het is niet het enige dat ze ontdekken want ook de vrouwen die aangerand werden in een tempel. Carbo kan triomfantelijk terugkeren naar Thasaloniki. Hij heeft de zaak opgelost.

Enkele dagen later is de rust in de stad weergekeerd maar dan komt Enak met zijn verhaal. Niet Delia zat achter de ontvoeringen maar wel haar zus Semele. Het was zij die hij overhoorde toen hij zich verschalkte om niet gevat te worden. Hij weet ook dat Semele Asteria door getrouwen naar een andere plaats heeft laten brengen. Alex heeft nu het bewijs van onschuld en gaat bij Carbo pleiten voor haar vrijlating. Die wil er echter niet van horen maar beslist wel om de Semele met de verklaringen van Enak te confronteren. Alex vertrouwd het zaakje niet en besluit om alert te zijn tijdens de nacht. Hij krijgt gelijk want enkele Amazones dringen de villa van Hemon binnen om zich van Enak te ontdoen in opdracht van Semele en haar medeplichtige Carbo. Helaas komt het tot een klein handgemeen waarbij een zowel een Amazone als Hemon dodelijk gewond geraken. Als Alex ook de Amazone laat verzorgen krijgen haar gezellen wroeging en biechten op dat Seleme en Carbo achter het hele verhaal zitten. Ook Asteria leeft nog maar wordt door Carbo opgesloten. Hij wil haar voor hem alleen. Alex weet dat hij een directe confrontatie met een propraetor zal verliezen en moet een andere oplossing zoeken. Hij laat in de stad de waarheid uitbazuinen en roept de bevolking op om zich te verzamelen voor het paleis van Carbo. Als Carbo dan de leugen teveel vertelt bestormt de bevolking het paleis om op zoek te gaan naar Delia en Asteria. Carbo vlucht weg over de daken maar in zijn paniek struikelt hij en valt naar beneden. Hulp kan niet meer baten voor de valse politicus.