30. Het complot van Baal

Titel in originele taal: La Conjuration de Baal
ISBN-nummer: 978-9030-36572-3
Eerste druk: 2011
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Christophe Simon
Scenarist: Michel Lafon
Na een vermoeiend avontuur rusten Alex en Enak uit in de villa van Marcus Copellius, de nieuwe magistraat van Pompeï wanneer er voor de deur van de villa een man dood wordt aangetroffen. De man draagt het teken van de Molochisten en waarschuwt Alex voor een nakend gevaar dat Caesar in Rome boven het hoofd hangt. De magistraat stelt voor om zowel Alex als Enak onmiddellijk over te brengen naar de haven van Ostia waarna ze kunnen doorreizen naar Rome.

Tijdens hun tocht naar de stad der steden merken ze op dat er overal langs de weg brandhaarden en plunderingen werden achter gelaten. De omgeving van Rome wordt geteisterd door een sterke bende. Ze vragen zich af waarom Caesar niets doet om hier tegen op te treden. Als ze eindelijk in Rome aankomen gaat Alex dadelijk naar de keizer. Deze is verwonderd hem te zien want hij had een boodschapper naar Pompeï gestuurd met de melding dat Alex zeker niet naar Rome mocht komen. Zijn tegenstanders zouden zijn vriend immers tegen hem kunnen gebruiken. Alex was echter reeds ingescheept naar Ostia. Die nacht wordt Alex' vrees bewaarheid. De Molochisten zitten achter de vele plunderingen maar waarom en hoe zijn ze zo machtig kunnen worden?

Caesar weet Alex te vertellen dat de Molochisten gesteund worden door diens politieke tegenstander Pompeius Magnus en dat ze opereren vanuit de villa van senator Tullius Scribon en dit slechts met het doel de macht van Rome over te nemen nu Caesar's legioenen allemaal in verre oorden zitten. De generaal heeft dan ook een legioen bevolen om onmiddellijk de terugtocht naar Rome aan te vatten. Maar zullen ze op tijd terug zijn? Alex keert onder begeleiding van Macer, een vertrouwensman van Caesar, terug naar huis.

Die nacht wordt Enak ontvoerd en Alex trekt op onderzoek uit en gaat naar de villa van de Senator, hij dringt binnen en komt oog in oog te staan met de Molochisten. Hij merkt dat er twee leiders zijn, de hogepriester en de opperste meester. Alex loopt in een hinderlaag en wordt gevangen genomen. Schijnbaar zeker van zijn zaak maakt de hogepriester zich bekend. Het is niemand anders dan Arbaces, Alex' aardsvijand. Gelukkig zijn de mannen van Caesar zijn vriend gevolgd en kunnen ze zowel Alex en Enak uit handen van de vijand halen. De Molochisten worden overwonnen maar wie is nu de opperste meester?